Ομόφωνο «όχι» στα 17,8 δισ. δολάρια της Barrick Gold από το ΔΣ της Newmont Mining

Ομόφωνο «όχι» στα 17,8 δισ. δολάρια της Barrick Gold από το ΔΣ της Newmont Mining
epa02467711 A undated Rio Tinto handout image showing a refiner at Rio Tinto's gold mines in Nevada, USA, pours molten gold into bar moulds. Global mining giant Rio Tinto reported 26 November 2010 it would nearly triple its capital spending to 11 billion USD in 2011, while expanding its iron ore mines amid expectations demand from China would keep metal prices high. EPA/RIO TINTO PLC/HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, το σχέδιο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραγωγού χρυσού στον κόσμο δεν θα προχωρήσει.

 

Αρνητική ήταν η απάντηση του ΔΣ της Newmont Mining στην προσφορά εξαγοράς ύψους 17,8 δισ. δολαρίων που κατέθεσε η Barrick Gold, έχοντας στόχο να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στον κόσμο.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Newmont Mining ήταν ομόφωνη, σημειώνοντας ότι η πρόταση δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη από την προσφορά που κατέθεσε η εταιρεία για την εξαγορά της Goldcorp, με έδρα το Κολοράντο. Για αυτόν τον λόγο, η αντιπρόταση της Newmont περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας σύμπραξης με την Barrick, η οποία θα συντόνιζε τις εργασίες των δύο εταιρειών στην περιοχή της Νεβάδα.

Εξ αρχής είχαν εκφραστεί πολλές αμφιβολίες για την πολύ επιθετική προσφορά της καναδικής Barrick, καθώς αυτή περιλάμβανε την πλήρη εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Newmont χωρίς εξαιρέσεις, από τότε που αυτή κατατέθηκε στις 25 Φεβρουαρίου. Πάντως η Newmont δεν έχασε χρόνο και ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της Goldcorp.

Ο CEO της Newmont, Gary Goldberg, σημείωσε ότι η πρόταση της Barrick ήταν «απεγνωσμένη» και «παράξενη», και πρόσθεσε ότι «η συνένωση με την Goldcorp είναι άκρως πιο θετική για την Newmont και τους μετόχους της σε όλα τα επίπεδα, αν τη συγκρίνουμε με την προσφορά της Barrick».

Η Barrick έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει την προσφορά της, δήλωσε στο αμερικανικό Fortune πηγή η οποία γνωρίζει λεπτομέρειες για την υπόθεση.