Ομόφωνο «όχι» του Συμβουλίου Εφετών στο τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των «8»

Ομόφωνο «όχι» του Συμβουλίου Εφετών στο τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των «8»

Το δικαστήριο έκρινε πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι οκτώ εκζητούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης αν εκδοθούν στην πατρίδα τους.

Ομόφωνα απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών το τρίτο αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Το δικαστήριο έκρινε πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι οκτώ εκζητούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης αν εκδοθούν στην πατρίδα τους κι επιπλέον, ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Επίσης, το δικαστήριο θεωρεί με την απόφασή του ότι το νέο ένταλμα που απέστειλαν οι τουρκικές Αρχές, στο οποίο περιλαμβάνονται οκτώ αδικήματα, πάσχει ως προς τα πρώτα τρία τα οποία «εισάγονται απαραδέκτως», καθώς δεν συνοδεύονται από νέα στοιχεία. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πέντε αδικήματα, το Συμβούλιο έκρινε ότι είναι παντελώς αόριστα, είτε δεν επιτρέπεται γι αυτά η έκδοση των εκζητούμενων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το τρίτο ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει σε βάρος των οκτώ οι τουρκικές Αρχές, οι στρατιωτικοί είναι κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.