Ωμός, όμορφος και υγιής

Ωμός, όμορφος και υγιής

Η σεφ Φλώρα Παπαδοπούλου μιλά στο FortuneGreece.com για την ωμοφαγία.

 

Κάποιοι νομίζουν ότι σημαίνει να τα τρως όλα ωμά. Τους φαντάζομαι να αναρωτιούνται: Ακόμα και το κρέας; Όχι λοιπόν, όχι το κρέας. Οι ωμοφάγοι δεν τρώνε καθόλου κρέας.

Κάποιοι νομίζουν ότι είναι το ίδιο με την χορτοφαγία.

Κάποιοι άλλοι δεν έχουν ξανακούσει καν τον όρο.

Η ωμοφαγία είναι, απλά, μια, κατά βάση χορτοφαγική, διατροφική τάση που κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Προσφέρει υγεία. Προσφέρει ενέργεια. Προσφέρει ομορφιά. Και τελικά… είναι πολύ της μόδας. Γιατί τώρα τελευταία, η υγεία η ίδια έχει γίνει πολύ της μόδας. Πολύ περισσότερο από εκείνο, το παρωχημένο πλέον, το σκέτο υγιές φαίνεσθαι.

Μιλήσαμε με την σεφ, συγγραφέα και πάνω απ’ όλα ωμοφάγο (γκουρού στην ελληνική ωμοφαγία), Φλώρα Παπαδοπούλου ζητώντας της να μας δώσει τα φώτα της σε ότι αφορά την διατροφή αυτή. Και ιδού.

 

Τι είναι τελικά η ωμοφαγία;
«Η ωμοφαγία είναι νοητική στάση πρώτα απ’ όλα απέναντι στη φύση και το περιβάλλον και δευτερευόντως είναι, απλά, αυτό που λέει. Να τρώμε δηλαδή την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση. Χημικά και θερμικά ανεπεξέργαστη».

Δηλαδή δεν ψήνουμε, δεν βράζουμε;
«Όχι με τον συμβατικό τρόπο. Υπάρχει ένας φούρνος που χρησιμοποιούμε ο οποίος όμως δεν δημιουργεί θερμότητα. Είναι ειδικό σκεύος για την ωμοφαγική κουζίνα. Όχι. Δεν ψήνουμε, δεν βράζουμε, δεν επεξεργαζόμαστε»

Και τι τρώμε δηλαδή;
«Ένας ωμοφάγος τρώει, σε καθημερινή βάση, δημητριακά ή όσπρια σε φύτρο, σε σούπα, σαλάτα, ή σε χορτομπίφτεκα ή σε ψωμί ωμοφαγικό με φύτρα κ.λπ. Τρώει λαχανικά σε σαλάτα, σούπα, ρόφημα ή μπουκιές λαχανικών ή στικς με ντιπ ή σε κράκερς τα οποία για να φτιαχτούν θέλουν ειδικό μηχάνημα. Φρέσκα φρούτα όπως είναι ή σε smoothies. Ξερούς καρπούς μουλιασμένους σκέτους ή μέσα σε σαλάτα ή σε φραντζόλα καρπών ή σαν γαλακτοκομικό προϊόν από καρπούς. Χρησιμοποιεί βότανα, λάδια ψυχρής έκθλιψης, γύρη, μέλι προαιρετικά, σιρόπια φρούτων, ξερά φρούτα, λάδι καρύδας, ταχίνι. Με όλα τα παραπάνω γίνονται συνταγές σε φαγητά και γλυκά. Μπορούμε να φτιάξουμε από πίτσες μέχρι cheese cake»

Ποια είναι τα οφέλη της ωμοφαγίας στον άνθρωπο;
«Τα οφέλη της χορτοφαγικής ωμοφαγίας -όπως λέγεται σωστότερα- είναι πολλά. Θα σταθώ στα πολύ γνωστά και τα αναγνωρίσιμα μέσα σε 2-3 βδομάδες από τη στιγμή που κάποιος υιοθετεί την ωμοφαγία. Αύξηση της ενέργειας, διαύγεια πνεύματος (είναι έντονη η διαφορά από το πριν και το μετά), λάμψη στο δέρμα, καλή ψυχική διάθεση, κέφι και συναισθήματα χαράς και όσο περνάει ο καιρός και ο οργανισμός αποτοξινώνεται, βλέπουμε κι άλλα θετικά όπως ότι οι ρυτίδες αμβλύνονται, οι πονοκέφαλοι, κατά κανόνα, εξαφανίζονται, οι τυχόν ουλίτιδες αλλά και πολλές άλλες ασθένειες όπως αλλεργίες και προβλήματα δυσλειτουργίας του οργανισμού… είναι τόσα που αλλάζουν όταν ακολουθεί κανείς την ωμοφαγία. Και τις αλλαγές τις αντιλαμβάνεται πολύ άμεσα».

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε την κουζίνα μας προς την ωμοφαγική κατεύθυνση;
«Εύκολο, δύσκολο είναι έννοιες σχετικές. Εξαρτάται με το κίνητρο που έχει ο άνθρωπος που ξεκινά την ωμοφαγία. Αν, ας πούμε, είναι κάποιος που ξεκινά γιατί αρρώστησε αλλά δεν του αρέσει, θα το βρει εξαιρετικά δύσκολο. Αν κάποιος ξεκινά διότι πιστεύει στη φύση και για αυτόν είναι ένα κάλεσμα ψυχικό πρώτα απ’ όλα και σωματικό τότε μπορεί να τα αλλάξει όλα μέσα σε μια νύχτα. Θα του φανεί πανεύκολο. Από πρακτικής πλευράς υπάρχουν μόνο κάποιες δυσκολίες κυρίως μέχρι να μάθει κάποιος την φιλοσοφία που φτιάχνουμε το φαγητό μας που δεν μοιάζει με καμιά άλλη κουζίνα. Οπότε μάλλον στην αρχή θα ταλαιπωρηθεί αν δεν έχει κάποιον να τον καθοδηγήσει. Στην Ελλάδα γίνονται κάποια σεμινάρια διαδικτυακά όπου μαθαίνεις πώς να παρασκευάζεις ωμοφαγικά εδέσματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό».

Είναι πολυέξοδο; Είναι χρονοβόρο;
«Ας ξεκινήσω από το χρονοβόρο. Στην αρχή ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από τις γνώσεις πάνω στο θέμα. Κάποιος που δεν ξέρει τι και πως θα χρειάζεται παραπάνω χρόνο για όλα. Όταν μάθει θα είναι για αυτόν μια ρουτίνα και πολλές φορές πιο γρήγορη από το να μαγειρέψει συμβατικά. Σε ό, τι αφορά το πολυέξοδο, εξαρτάται και πάλι. Αν κάποιος θέλει μπορεί να κάνει ωμοφαγία πολύ οικονομικά. Από την άλλη αν θέλει να φέρνει φύκια από την Ιαπωνία ή σπόρους από το Κονγκό τότε μπορεί να την κάνει πολύ ακριβή. Σίγουρα πάντως μπορείτε να τραφείτε ωμοφαγικά δίχως να ξοδεύεστε περισσότερο από το να τρέφεστε συμβατικά»

Αναβαθμίζει η ωμοφαγία την αξία του φαγητού για την υγεία μας;
«Θα σας πω απλά πως κάνει πράξη τη ρήση του Ιπποκράτη: Το φάρμακό σου η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακό σου. Κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται αμέσως».

Άνθρωποι που έχουν σκληρή ζωή είτε λόγω αυξημένου στρες είτε λόγω μεγάλης σωματικής κόπωσης μπορούν να  καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους μέσω της ωμοφαγικής κουζίνας;
«Και βέβαια μπορούν και θα σας δώσω μερικά παραδείγματα. Οι πρωταθλητές τρίαθλου (ένα άθλημα στο οποίο ο οργανισμός δοκιμάζεται πολύ σκληρά) τα βγάζουν πολύ καλά πέρα φέρνοντας πρωτιές και ακολουθώντας την ωμοφαγική διατροφή. Το κόκκινο κρέας μπορεί να έχει συγκεντρωμένα όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να φτιάξει ολόκληρες πρωτεΐνες αλλά έχει και πάρα πολλές τοξίνες, αντιβιοτικά και πολλά πρόσθετα χημικά για να παραμένει κόκκινο. Κόκκινο για εμπορικούς λόγους φυσικά. Συνεπώς είναι προτιμότερο να πάρουμε τα αμινοξέα από φυτικές βιολογικές τροφές κάνοντας σωστούς συνδυασμούς, ώστε να πάρουμε τα θετικά και να αφήσουμε τα αρνητικά. Με αυτή τη λογική μπορούμε να πάρουμε όλα τα θετικά του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Ένα ακόμα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι τα ψάρια έχουν φώσφορο και πολλά θετικά για τον οργανισμό μας αλλά έρχονται συσκευασμένα με βαρέα μέταλλα και τοξίνες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος τους. Συνεπώς χρειάζεται να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά για να μην θίξω και το ηθικό θέμα… Που είναι ότι δεν γίνεται να σκοτώνουμε άλλα  πλάσματα για να τραφούμε, από τη στιγμή που η φύση μας δίνει φρέσκους καρπούς πλουσιοπάροχα»

Γνωρίζετε πόσοι είναι οι χορτοφάγοι, ωμοφάγοι στην Ελλάδα ή ανά τον κόσμο;
«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ακόμα για να έχουμε ποσοστά αλλά χορτοφάγοι είναι, κατά προσέγγιση, το 5% του πληθυσμού της γης. Τουλάχιστον κατά τα στατιστικά του 2005 ενώ οι vegans αποτελούν το 2,5% του πληθυσμού για την ίδια περίοδο. Είναι βέβαιον ότι οι ωμοφάγοι κατέχουν μικρότερη θέση αλλά πολύ μεγαλύτερη αυξανόμενη τάση»

Πάρτε μια γεύση από σεμινάρια ωμοφαγίας

Και μια συνταγή δώρο για να συναντηθείτε πρώτα με την ωμοφαγική ζαχαροπλαστική

Σοκολατάκια μήλου φρέσκα

Υλικά για 10 κομμάτια

Για τη βάση
1 μεγάλο παγωμένο μήλο
1/4φλ. Χυμό λεμονιού

Για την σοκολάτα
1κ ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
2Κ κοφτό κακάο
1/4φλ σιρόπι αγάβης
¼φλ. και 2Κ λάδι καρύδας

Για την γαρνιτούρα
2Κ χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς

Παρασκευή
Στύβετε το λεμόνι.
Καθαρίζετε και κόβετε το μήλο σε 10 κομμάτια.
Ρίχνετε το χυμό λεμονιού πάνω από τα μήλα και ανακατεύετε ώστε να πάει παντού ο χυμός και τα στραγγίζετε.
Λιώνετε τα υλικά της σοκολάτας σε ένα μπωλ.
Με την βοήθεια στικ ή οδοντογλυφίδας βουτάτε τα παγωμένα μήλα ένα ένα  στο μπωλ με τη σοκολάτα η οποία παγώνει αμέσως και στερεοποιείται.
Τα βάζετε επάνω σε μια λαδόκολλα στάζετε μια σταγόνα λιωμένη σοκολάτα επάνω σε κάθε ένα και αμέσως λίγο από τη γαρνιτούρα για να κολλήσουν και στο ψυγείο.
Τρώγονται φρέσκα αλλά αντέχουν για 2 μέρες στο ψυγείο.

1/3