ΟΠΕΚ: Η μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή του από τον Ιανουάριο του 2017

ΟΠΕΚ: Η μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή του από τον Ιανουάριο του 2017

Οι τιμές του πετρελαίου  βρίσκονται σήμερα, Πέμπτη, εκ νέου σε τροχιά πτώσης μετά την άνοδό τους έως και 5,1% την Τετάρτη.

Μεγάλη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου πραγματοποίησε η Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, σε μία ένδειξη της έντονης ανησυχίας της για τη βουτιά των τιμών. Αν και η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της προσφοράς τίθεται επισήμως σε ισχύ από αυτόν τον μήνα, αρκετά μέλη του καρτέλ θέλησαν να προχωρήσουν ήδη από τον προηγούμενο μήνα σε μειώσεις.

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 530.000 βαρέλια ημερησίως στα 32,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο οργανισμός υιοθέτησε για πρώτη φορά στρατηγική απορρόφησης της περίσσειας προσφοράς από την αγορά. Οι Σαουδάραβες μείωσαν τη δική τους παραγωγή κατά 420.000 βαρέλια στα 10,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παρά τη στοιχεία, οι τιμές του πετρελαίου  βρίσκονται σήμερα, Πέμπτη, εκ νέου σε τροχιά πτώσης μετά την άνοδό τους έως και 5,1% την Τετάρτη. Το αργό τύπου μπρεντ υποχωρεί 1,6% στα 54,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ελαφρύ, αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 2,3% στα 45,47 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία δεν θα είναι αρκετή να αντισταθμίσει την ταχύτατη ανάπτυξη της παραγωγής στην Αμερική, αλλά και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που μεταφράζεται σε περιορισμένη ζήτηση για ενέργεια.