Ώρα Πρωθυπουργού – Τσίπρας: Δώσαμε τέλος στο «πάρτι» που υπέστη η Υγεία

Ώρα Πρωθυπουργού – Τσίπρας: Δώσαμε τέλος στο «πάρτι» που υπέστη η Υγεία

Ο πρωθυπουργός τοποθετείται στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη για την Υγεία.

«Τα χρόνια της κρίσης η δημόσια Υγεία υπέστη μια τρομακτική επίθεση {…} τα κονδύλια για την υγεία αυξήθηκαν για πρώτη φορά επί ημερών της κυβέρνησής μας» δήλωσε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια (στον χώρο της δημόσιας Υγείας) δεν έγινε καμία πρόσληψη, μονάχα απολύσεις. Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να “βαφτίζουν” τις περικοπές “μεταρρυθμίσεις” συνέχισε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός καταθέτοντας επίσης το πρόγραμμα προσλήψεων της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και προγραμματίζονται άλλες 12.000 θέσεις, από τις οποίες 8.000 μόνιμες».

Τρία εκατομμύρια πολίτες θα καλύπτονται από μονάδες Α’βάθμιας Υγείας

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μία μονάδα ανά 10.000 κατοίκους, θα οργανώνει τη θεραπεία και την πρόληψη και θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία. «Ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες και ως το τέλος του έτους άλλες 239. Τρία εκατομμύρια πολίτες θα είναι καλυμμένοι από τέτοιες μονάδες ως το τέλος του 2017. Είναι μια μεγάλη τομή» τόνισε επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός.

«Παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αν και ο μνημονιακός στόχος ήταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία να κυμαίνονται στο 6% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε τις δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ – την ώρα που υπήρξε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τη δόξα των “μεταρρυθμίσεων” οι δανειστές και ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί Υγείας στην Ελλάδα – στις αρχές του 2015 και μέσα στον ίδιο χρόνο κατάφερε να τις αυξήσει στο 5,1% του ΑΕΠ».

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς σχετική πρωτοβουλία θα αναλάβουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Τίποτε κρυφό από τον ήλιο» υπογράμμισε σχετικά, για να προσθέσει: «Οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους».
Νωρίτερα, είχε κάνει αναφορά στις υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και σε εκείνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με υπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές{…} δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» ανέφερε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ευπρόσδεκτη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής»

«Η κυβέρνηση -που πεισματικά αρνείται να κάνουμε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα capital controls- προανήγγειλε σήμερα εξεταστική για την Υγεία. Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Να διερευνηθούν όλα – φυσικά μέχρι σήμερα. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός με απόλυτη διαφάνεια πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά του. Εκεί θα δούμε πολλά για την «”πρώτη φορά Αριστερά”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ