Ορατές οι επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία

Ορατές οι επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία

Μείωση της απασχόλησης σημειώθηκε για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο.

Ο αριθμός των απασχολούμενων στη Βρετανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωσή του εδώ και πάνω από δύο χρόνια για το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, σε μια ένδειξη ότι ο αντίκτυπος του Brexit αρχίζει και γίνεται εμφανής στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έπειτα από σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 14.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο αριθμός των μη οικονομικά ενεργών -όσων δηλαδή δεν εργάζονται και δεν αναζητούν απασχόληση- κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξησή του εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια.

«Ύστερα από δύο χρόνια σχεδόν αδιάλειπτης αύξησης, η απασχόληση μειώθηκε οριακά το τρίμηνο», δήλωσε ο Ματ Χιουζ από τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).  Την τελευταία φορά που ο αριθμός των εργαζομένων στη Βρετανία μειώθηκε ήταν το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αν και η μείωση ήταν μικρή. Ο αριθμός των απασχολούμενων παρέμεινε, ωστόσο, υψηλότερος σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, και ο Χιουζ προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δίνει κανείς μεγάλη βάρος στα στοιχεία για ένα μόνο τρίμηνο.

Η βρετανική οικονομία αρχικά άντεξε το σοκ από την περυσινή απόφαση των ψηφοφόρων να ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, αλλά κατέγραψε επιβράδυνση το 2017 και ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι ο μισός αυτού της Γερμανίας. Οι περισσότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω επιβράδυνση το 2018.

Ο Τζορτζ Μπάκλεϊ, οικονομολόγος στη Nomura, δήλωσε ότι η μείωση ίσως αντανακλά την επιβράδυνση στη συνολική οικονομία το πρώτο μισό του 2017 και μπορεί να αντιστραφεί εάν διατηρηθούν κάποιες αρχικές ενδείξεις για μια μικρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ONS, το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε στο χαμηλό τετραετίας του 4,3%, αλλά η αύξηση των μισθών παρέμεινε βραδύτερη σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ