Όταν οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν το βάζουν κάτω

Όταν οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν το βάζουν κάτω

Για ακόμη έναν χρόνο η Ελλάδα δίνει το παρόν στην ελίτ της Ευρώπης στα European Business Awards sponsored by RSM.

Του Τάσου Ζάχου

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης τα τελευταία πέντε χρόνια και η χώρα μας φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, συνήθως για τους λάθους λόγους.  Αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας είναι η επιχειρηματικότητα να βρίσκεται μονίμως στο απόσπασμα, την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Μέσα στη κρίση υπάρχουν παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που κατάφεραν να περάσουν τα μεγάλα εμπόδια και να διακριθούν, στέλνοντας ένα πολύ δυνατό και θετικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πιστοποίηση της προόδου για το ελληνικό επιχειρείν είναι η ανοδική πορεία της χώρας μας σε σημαντικές διοργανώσεις, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τα European Business Awards sponsored by RSM. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό θεσμό, ο οποίος αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις καλές πρακτικές, την καινοτομία και την υπεροχή των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Διοργανώνεται φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά, με κύριο χορηγό το διεθνές δίκτυο ανεξάρτητων ελεγκτών και συμβούλων επιχειρήσεων RSM International. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και είναι ανοιχτή σε όλες τις επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους και κλάδου.

Πρόκειται για μια διοργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια, μέσα από την οποία έχουν καταφέρει και έχουν προβληθεί ελληνικές εταιρείες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε ανταγωνιστές από ολόκληρη την Ευρώπη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση κάθε χρόνο καλύπτεται ευρέως από όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, σε σχεδόν 4.000 μέσα (έντυπα, τηλεόραση, διαδίκτυο, social media), με την αξία της επικοινωνίας να υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ και το κοινό να ξεπερνάει τους 50 εκατ. θεατές.

Η ελληνική πορεία και οι διακρίσεις
Ανά χρονιά από το 2011 οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να έχουν κάθε χρόνο παρουσία στα βραβεία και απολαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα σε 17.000 εταιρείες από 34 χώρες της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν συνδυαστικά ένα κύκλο εργασιών άνω των 1.000 τρισ. ευρώ (8,23% του ΑΕΠ της Ε.Ε.) και απασχολούν πάνω από 2,7 εκατ. ανθρώπους.

Ενδεικτικά τη περίοδο 2012/2013 η Ελλάδα κατάφερε να έχει 14 ελληνικές εταιρείες ως Εθνικούς πρωταθλητές (National Champions), αριθμός που την επόμενη περίοδο έφθασε τις 46 και στο φετινό διαγωνισμό τις 60 εταιρείες, μια απόδειξη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τις επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Πέρυσι ο τελικός διεξήχθη στην Ελλάδα, με 10 ελληνικές εταιρείες να φθάνουν σε αυτόν και τη χώρα μας να πετυχαίνει 3 σημαντικές διακρίσεις. Η εταιρεία ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ έλαβε τον τιμητικό τίτλο «The Chairman Selection Award», η εταιρεία SKROUTZ αναδείχθηκε ως European Public Champion, ενώ ο Περικλής Σ. Παναγόπουλος έλαβε το τιμητικό βραβείο «The lifetime Achievement Award» για την προσφορά του στην επιβατηγό ναυτιλία.

Η προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας μέσω των European Business Awards ξεκίνησε και πραγματοποιείται από την εταιρία RSM Greece, μέλος του δικτύου της RSM International (ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων), η οποία είναι χορηγός και υποστηρικτής των βραβείων. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, οι Eλληνικές υποψηφιότητες έχουν προταθεί ως επί το πλείστον από την RSM Greece, η οποία τις υποστηρίζει σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού αφιλοκερδώς. Η εταιρεία κάνει κάθε χρόνο έρευνα για να εντοπίσει τις εταιρίες που θα προτείνει στον διαγωνισμό, με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο. Αξίζει να τονιστεί ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την RSM Greece την περίοδο που «φούντωνε» η κρίση στην Ελλάδα και τα σχόλια στο εξωτερικό ήταν πολύ αρνητικά για τη χώρα μας, με βασικό στόχο να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η αλλαγή εικόνας στο εξωτερικό
Εκτός από τις διακρίσεις των εταιρειών μας στο διαγωνισμό, το σημαντικότερο ίσως που επιτυγχάνεται είναι η αποκατάσταση της «πληγωμένης» εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Την ώρα που η οικονομία μας βρίσκεται ίσως στο πιο δύσκολο σημείο της, τις τελευταίες δεκαετίες, οι έλληνες επιχειρηματίες στέλνουν το μήνυμα ότι μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με τον ιδιωτικό τομέα σε ρόλο αιχμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες , πολλοί εταίροι μας ανακαλύπτουν την «καλή» εικόνας της Ελλάδας και των ανθρώπων της, οι οποίοι «εξάγουν» τεχνογνωσία σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε πολλοί επενδυτές, ξένοι παράγοντες και επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Ελλάδα αναγνωρίζουν τη ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού , το οποίο όμως «πνίγεται» υπό τις παρούσες συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες επιστήμονες να αναζητούν μια καλύτερη μοίρα εκτός Ελλάδας.

Ο CEO της RSM Greece, Άθως Στυλιανού, δηλώνει σχετικά: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται όχι μόνο ο αριθμός των Ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, αλλά και ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες διακρίνονται και περνάνε στο επόμενο στάδιο. Παρόλο που η χώρα μας δοκιμάζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις καταφέρνουν κάθε χρόνο να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 110 καλύτερες των European Business Awards αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν το βάζουν κάτω. Όλοι εμείς στην RSM Greece θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να στηρίζουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και να την προβάλλουμε μέσω του θεσμού των European Business Awards στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα. Αξίζει σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν από την χώρα μας ένα μεγάλο μπράβο».

Για οχτώ χρόνια στην ελίτ της Ευρώπης
Φέτος στο μεγάλο τελικό που θα γίνει στο Λονδίνο στις 26 Μαΐου, ανάμεσα στις 110 κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα βρίσκονται για ακόμα μια χρόνια και επτά ελληνικές.
Στη λαμπρή τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, οι 7 «Ruban d’Honneur Recipients» και ο «National Public Champion» που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας είναι οι:

The Business of the Year Award with Turnover of €26-150m GREEN – GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK SA
The Award for Environmental & Corporate Sustainability AB Vassilopoulos
The RSM Entrepreneur of the Year Award ONEX
The Growth Strategy of the Year Award Coffee Island
The Growth Strategy of the Year Award PHARMATHEN
The Chairman’s Selection Genesis Pharma
The Chairman’s Selection Spetses Mini Marathon
National Public Champion Olympia Electronics

 

Επίσης διάκριση διεκδικεί και η εταιρεία Olympia Electronics που αναδείχθηκε Eθνικός Πρωταθλητής της Ψηφοφορίας του Κοινού και έτσι πήρε το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας που πραγματοποιείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου 2015. Στη δεύτερη αυτή φάση θα διαγωνιστεί ανάμεσα στους 33 National Public Champions της Ευρώπης για την ανάδειξη του τελικού νικητή της ψηφοφορίας του κοινού, ενώ τα αποτελέσματα για την ανάδειξη του European Public Champion θα ανακοινωθούν επίσης στον τελικό των βραβείων στις 26 Μαΐου στο Λονδίνο.

Info
Τα European Business Awards sponsored by RSM είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός θεσμός ο οποίος αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις καλές πρακτικές, την καινοτομία και την υπεροχή των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά, με κύριο χορηγό το διεθνές δίκτυο ανεξάρτητων ελεγκτών και συμβούλων επιχειρήσεων RSM International. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και είναι ανοιχτή σε όλες τις επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους και κλάδου.

Τα βραβεία επικεντρώνονται σε εταιρίες που έχουν επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε διάφορους κλάδους δραστηριότητας, από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση έως την εξυπηρέτηση του πελάτη, τα οποία και τις κατατάσσουν σε ηγετική θέση στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα των EBA επιτελεί τρεις στόχους για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα:

• Προβάλλει τις καλές πρακτικές

• Επιβραβεύει και αναγνωρίζει τις επιχειρηματικές επιτυχίες

• Παρέχει case studies και παραδείγματα προς μίμηση από τις επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν

Γιατί μία καινοτομική, ισχυρή και με όραμα επιχειρηματική κοινότητα δημιουργεί μία επιτυχημένη και ευημερούσα Ευρώπη.

Οι κατηγορίες των European Business Awards είναι οι εξής:
• Βραβείο UKTI για την Καινοτομία

• Βραβείο Διεθνούς Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Χρονιάς

• Βραβείο Millicom για την Περιβαλλοντική και Εταιρική Αειφορία

• Βραβείο για την Επικέντρωση στον Πελάτη

• Βραβείο για τον Εργοδότη της Χρονιάς

• Βραβείο RSM International για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς

• Βραβείο Εισαγωγών/Εξαγωγών

• Βραβείο για την Επιχείρηση της Χρονιάς [κ.ε. €0-25m]

• Βραβείο για την Επιχείρηση της Χρονιάς [κ.ε. €26-150m]

• Βραβείο για την Επιχείρηση της Χρονιάς [κ.ε. €150m+]

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο επιλέχθηκαν οι «National Champions» (Εθνικοί Πρωταθλητές) της κάθε χώρας. Για τον διαγωνισμό του 2014/15 διακρίθηκαν για πρώτη φορά 60 επιχειρήσεις από την Ελλάδα ανάμεσα στις 24.000 που συμμετείχαν από όλη την Ευρώπη και κατέκτησαν τον τίτλο «National Champion», ο οποίος τους έδωσε τη σκυτάλη για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού. Συνολικά διακρίθηκαν 709 National Champions από τις 33 Ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και οι 110 περνούν τώρα στις δέκα καλύτερες εταιρίες από όλη την Ευρώπη για την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν στο τρίτο και τελευταίο στάδιο.

www.businessawardseurope.com

RSM INTERNATIONAL & RSM Greece
Η RSM International, κύριος χορηγός των European Business Awards sponsored by RSM, είναι το 7ο μεγαλύτερο δίκτυο Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων, σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει πάνω από 700 γραφεία σε πάνω από 110 χώρες και 35,000 στελέχη διεθνώς, ενώ τα έσοδά του διαμορφώνονται στα 4,2 δις δολάρια.

Η RSM Greece είναι το μέλος της RSM International για την Eλλάδα. Η εταιρία παρέχει ολοκληρωμένες ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και υπηρεσίες διαχείρισης και υποστήριξης ανθρώπινου κεφαλαίου, σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομικής αγοράς. Διαθέτει γραφεία εκτός της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, τη Λευκωσία και τα Τίρανα.

www.rsmi.gr