Όταν ο Πάνος Καμμένος είχε ψηφίσει δύο φορές τη σύνθετη ονομασία για ΠΓΔΜ

Όταν ο Πάνος Καμμένος είχε ψηφίσει δύο φορές τη σύνθετη ονομασία για ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Άμυνας εμφανίζει σήμερα σαν «κόκκινη γραμμή» τη χρήση του όρου Μακεδονία.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Και αυτό καθώς ήλπιζε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δε θα έβρισκε τους 80 βουλευτές για να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και άρα η συμφωνία των Πρεσπών δε θα περνούσε με ευθύνη της σκοπιανής πλευράς, ώστε να μην αναγκαστεί να πιει ο ίδιος το πικρό ποτήρι της κύρωσης.

Τώρα έχει δεσμευτεί στο υπουργικό συμβούλιο ότι δε θα συμπλεύσει με τη ΝΔ για να ρίξει την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής για το Σκοπιανό, ενώ ταυτόχρονα βλέπει κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ να φλερτάρουν με την ψήφιση της συμφωνίας και άλλα να φλερτάρουν με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ίδιος δήλωσε ξανά πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία προς ψήφιση.

«Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία θα αποχωρήσουμε».

Επανέλαβε ότι είναι καταστατική θέση των ΑΝΕΛ η μη χρήση του όρου Μακεδονία. Και έκανε λόγο για «μακεδονοκλάστες» μέσα στο κόμμα των ΑΝΕΛ, τους οποίους ο ίδιος έκανε «τσάμπα μάγκες», ενώ με το γνωστό του στυλ υποστήριξε πως «αυτοί έχουν πια τελειώσει».
Βέβαια ο Πάνος Καμμένος δεν είχε την ίδια άποψη για τη σύνθετη ονομασία δύο φορές στο παρελθόν.

Ο κ. Καμμένος δύο φορές κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, είχε ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes (έναντι όλων) που ήταν η βασική θέση που είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής (πλην ΛΑΟΣ) και με την οποία η ελληνική κυβέρνηση πήγε στο Βουκουρέστι. Επίσης η σύνθετη ονομασία είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Καμμένος εκτοξεύει απειλές κατά βουλευτών του που βλέπουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε η πρώτη φορά που… τον αγνοούν. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πολλάκις δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία. Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο υπουργικό είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει κόντρα στην κομματική γραμμή.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα που δεν ανήκει μεν στους ΑΝΕΛ αλλά έγινε μέλος της κυβέρνησης με εισήγηση Καμμένου, καθώς το ΝΕΟ συζητά συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, έχει επίσης ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις ναι μεν διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά δηλώνει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση με κάθε τρόπο.