Όταν Sir Branson συνάντησε τον Sir Stelios στην Ελλάδα

Όταν Sir Branson συνάντησε τον Sir Stelios στην Ελλάδα

Ο ιδρυτής του κολοσσού της Virgin περιγράφει κάτω υπό ποιες συνθήκες γνώρισε για πρώτη φορά τον Στέλιο Χατζηιωάννου .

O Ρίτσαρντ Μπράνσον τα τελευταία χρόνια έχει δει πολύ σοβαρά τον ρόλο του μέντορα σε νέους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους σταδιοδρομίας ή που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση. Στα πλαίσια αυτά λαμβάνει μέρος σε παρουσιάσεις, αρθρογραφεί τακτικά πάνω στην επιχειρηματικότητα στο προσωπικό του blog και όποτε του δίνεται η ευκαιρία απαντά σε ερωτήσεις νέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία εταιρείας.

Στην ερώτηση ενός νέου παιδιού για το ξεκίνημα της Virgin, εάν είχε τις επιχειρηματικές γνώσεις για να στήσει την επιχείρηση ή αν κατέφυγε σε κάποιου είδους συμβουλή, στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η καλύτερη συμβουλή; Ζήτα μια συμβουλή», ο Ρίτσαρντ Μπράνσον αναπτύσσει τη θεωρία του ότι τα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης είναι μια περιπέτεια επίλυσης προβλημάτων. Λέει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ούτε συγκεκριμένοι άνθρωποι για να σε βοηθήσουν, καθώς κάθε πρόβλημα μπορεί να είναι μοναδικό και ότι καλό θα είναι στα πρώτα βήματα ο μελλοντικός επιχειρηματίας να μάθει να ακούει και να φιλτράρει συμβουλές που μπορεί να του δοθούν.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι όταν μαζί με τους φίλους ξεκίνησε με την Virgin Records δεν είχε ιδέα από επιχειρήσεις και πως δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη εταιρία ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. «Μαθαίναμε από τα λάθη μας και προχωρούσαμε», αναφέρει για τον πρώτο καιρό που η εταιρεία είχε ακόμη μια επίπεδη μορφή όπου όλοι έκαναν τα πάντα. Καθώς, όμως, ήθελαν να μεγαλώσουν και να προχωρήσουν, αποφάσισαν να αναθέσουν σε επαγγελματίες να τρέξουν την Virgin Records και η αρχική ομάδα έκανε αυτό που ήξερε να κάνει καλά: ετοίμαζε τα επόμενα βήματα.

Διαβάστε ακόμη: Συμβουλές δια χειρός Σερ Μπράνσον

«Ένας από τους λόγους που οι φίλοι μου και εγώ πετύχαμε είναι ότι ρωτούσαμε πολλές ερωτήσεις. Ήμουν πρόθυμος να ακούσω οποιονδήποτε είχε να με συμβουλέψει κάτι και όλα αυτά τα χρόνια αρκετοί άνθρωποι εθελοντικά μου παρείχαν τις συμβουλές τους. Δύο από τους πλέον σημαίνοντες ήταν η μητέρα μου, που μου έμαθε να βλέπω κάθε μέρα ως μια ευκαιρία για να επιτευχθεί κάτι νέο, και ο Sir Freddie Laker, ο ιδρυτής της Laker Airways, ο οποίος με συμβούλεψε να βγάλω τον εαυτό μου προς τα εμπρός ως το πρόσωπο της Virgin».

Αφού συμβούλευσε για άλλη μια φορά τον Jamie Alleyne από την Ντομένικα, που του έθεσε την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη λύση σε ένα πρόβλημα και ότι ο συντομότερος δρόμος είναι να ξεκινήσεις να ψάχνεις πως θα λυθεί το πρόβλημα, του πρότεινε: «ψάξε για απαντήσεις όπου μπορείς, συνέχισε να οικοδομείς ένα τέτοιο δίκτυο: τα μέλη της ομάδας σου, τις επαγγελματικές γνωριμίες, τα σχετικά φόρουμ στο ίντερνετ, ρώτα ακόμη και εμένα!».

Με αφορμή το τελευταίο θυμήθηκε και μία ιστορία από μία επίσκεψη του στην Αθήνα πριν από 20 χρόνια όπου είχε λάβει μέρος σε ένα συνέδριο ανοιχτό στο κοινό. «Υπήρχε ανάμεσα στο πλήθος ένας νεαρός που συνέχιζε να μου θέτει εξαιρετικές και εύστοχες ερωτήσεις. Θα πρέπει να είχε θέσει τις μισές και παραπάνω ερωτήσεις που είχα δεχθεί εκείνη την ημέρα, ενώ τις απαντήσεις που έδινα τις παρακολουθούσε με προσήλωση. Σημείωσα το όνομα του καθώς ήμουν σίγουρος ότι αυτός ο άνθρωπος αν αποφάσιζε να μπει στον επιχειρηματικό στίβο, θα πετύχαινε. Αυτό και έγινε, ο Στέλιος Χατζηιωάννου υπήρξε στην συνέχεια ο ιδρυτής της Easyjet. Ενός ομίλου που δραστηριοποιείται από τα αεροπλάνα έως τα ξενοδοχεία και σήμερα είναι ένας από τους βασικούς μας ανταγωνιστές. (Ίσως θα έπρεπε να μην είχα πει τόσα πολλά στην Αθήνα)».

Διαβάστε ακόμη: Τρεις νέες επιχειρήσεις υποψήφιες για το βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου»