Όταν τα Jeremie Funds «χτίζουν» πετυχημένες startups

Όταν τα Jeremie Funds «χτίζουν» πετυχημένες startups

Μια αποκαλυπτική συζήτηση εκπροσώπων των funds με ιδρυτές startups - Το Fortune ήταν εκεί.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ψηφιακή Σύγκλιση: Ιστορίες ανάδειξης επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα είχε στόχο να αναδείξει τη συμβολή της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE ICT.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία -που χρησιμοποιεί κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ΕΕ και χρήματα ιδιωτών επενδυτών από κάθε χώρα- δημιουργεί επιχειρηματικές συμμετοχές (Venture Capital) και επενδύσεις σε νεοφυείς καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ταχεία μεγέθυνση του οικοσυστήματος της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Σε ένα από τα ενδιαφέροντα πάνελ της ημέρας, με τίτλο «Από την πρωτότυπη ιδέα μέχρι την ίδρυση μιας επιτυχημένης επιχείρησης», στο τραπέζι εναλλάχτηκαν εκπρόσωποι των τεσσάρων ελληνικών JEREMIE Funds μαζί με ιδρυτές των startups τις οποίες χρηματοδότησαν.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Γεώργιος Τζιράλης, εκ μέρους του Jeremie Openfund II, ο οποίος έδωσε το μέτρο του ενδιαφέροντος σε σχέση με την ανταπόκριση: «Από τις περίπου 1.000 προτάσεις για χρηματοδότηση που υπεβλήθησαν, εγκρίθηκαν μόλις οι 15, δηλαδή ποσοστό 1,5%. Όμως τον τελευταίο καιρό οι προτάσεις βελτιώνονται, οι ιδρυτές έχουν αποκτήσει εμπειρία και το επίπεδο γίνεται υψηλότερο». Στις εταιρείες του συγκεκριμένου portfolio απασχολούνται 120 εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια μίλησε ο Αντώνιος Φιοράκης, από τους ιδρυτές της Incrediblue, η οποία ειδικεύεται στη ναύλωση σκαφών αναψυχής από ιδιώτες.

«Πλέον 1 στους 4 πελάτες, δήλωσε, κάνει για πρώτη φορά στη ζωή του διακοπές με σκάφος, ενώ ο μέσος όρος παραμονής είναι 4,1 ημέρες. Το 25% των πελατών ανήκουν σε υψηλή εισοδηματική κατηγορία και ξοδεύει πάνω από 1.000 € την ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σήμερα η Incredibue έχει 3.000 συνεργαζόμενα σκάφη, σχεδόν εξαπλασίασε το revenue σε σχέση με πέρσι και σχεδιάζει την επέκτασή της στο Λονδίνο.

Ο Ζήσης Τσαϊρέλης, ιδρυτής της Pockee -επίσης στο portfolio του Openfund II- παρουσίασε την εταιρεία του, η οποία ασχολείται με την ψηφιοποίηση κουπονιών σούπερ μάρκετ και άλλων προσφορών. Ήδη συνεργάζεται με 10 αλυσίδες σουπερ μάρκετ και 15 brands.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα τρία σημαντικότερα πράγματα που ένα fund βρίσκει σε πρωτοβουλίες σαν το JEREMIE, εκτός από τα χρήματα, είναι καθοδήγηση, δικτύωση και ψυχολογική υποστήριξη στα δύσκολα.

Διεθνής προσανατολισμός
Το Piraeus Jeremie Technology Catalyst Fund εκπροσώπησε ο Λουκάς Πηλίτσης. Έχει επενδύσει 3,5 εκατ. ευρώ σε startups τα οποία πρόκειται να γίνουν 5 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015. Συνολικά οι εργαζόμενοί στις συνεργαζόμενες εταιρείες είναι 87. Η έμφαση που δίνει σε κάθε έκφανση της δραστηριότητάς τους είναι να γίνουν global players. «Όταν ήρθα στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια, η κατάσταση ήταν απογοητευτική στο συγκεκριμένο οικοσύστημα», δήλωσε ο ίδιος. «Όμως σε αυτή τη χώρα έχουμε την καταπληκτική ικανότητα να κάνουμε όλα τα σωστά βήματα. Υιοθετήσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα συμπεράσματα και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Από το portfolio του PJ Tech μίλησαν ο Ζήσης Μπέλλας της Pollfish, o οποίος ανέφερε πως οι καταγεγραμμένοι χρήστες της πλατφόρμας παγκοσμίως έφτασαν τα 65 εκατ. με πελάτες σε 8 χώρες, και ο Ορέστης Τζανετής της Intale, της εταιρείας που δημιούργησε το i-Kiosk και σήμερα είναι από τις πιο δικτυωμένες εταιρείες στο retail. Μάλιστα προανήγγειλε πως θα εγκαταστήσει λειτουργίες βασικής τραπεζικής (π.χ. πληρωμής λογαριασμών) μέσω του i-Kiosk από μικρά καταστήματα της γειτονιάς.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Ο Παντελής Παπαγεωργίου, partner του Elikonos JEREMIE Fund, ύψους 17 εκατ. ευρώ, όρισε το προφίλ των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων ως ήδη συγκροτημένες, με όραμα, πνεύμα επιχειρηματικότητας και συνεργασίας. Από τις 4 επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 70 νέες θέσεις εργασίας ενώ συνολικά απασχολούνται περί τα 250 άτομα.

Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε πως το «κύμα» των startups και τα χρήματα που διατίθενται σε αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση «φούσκα». Άντίθετα, πρωτοβουλίες όπως το JEREMIE είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για στροφή στην επιχειρηματικότητα με τρόπο τεχνοκρατικό και επαγγελματικό

Ο Γιώργος Γεωργούσης, ιδρυτής της εταιρείας Raymetrics που ειδικεύεται σε συστήματα τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας με συστήματα λέιζερ, παρουσίασε τις δραστηριότητες της εταιρείας του αναφέροντας ότι οι πελάτες του είναι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Μάλιστα, παράγει στην Ελλάδα τεχνολογία τόσο υψηλή που απαιτούνται ειδικές άδειες από τις αρμόδιες αρχές για την εξαγωγή της.

Άλλη μια εταιρεία του Elikonos JEREMIE Fund είναι η Travelplanet24. Ο ιδρυτής της Φίλιππος Μπρίνκμαν ανέφερε πως οι πωλήσεις της φέτος Θα φτάσουν τα 270 εκατ. ευρώ, το 30% από τις οποίες γίνονται από mobile εφαρμογές, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

Ο κ. Σπύρος Τραχάνης της Odyssey Jeremie Partners εκπροσωπεί επενδύσεις 26,5 εκατ. ευρώ και, όπως επεσήμανε, είναι πολύ σημαντικό πως ένας από τους συνεταίρους του, ο Αθανάσιος Καλέκος, εδρεύει στο Palo Alto της Silicon Valley, μια παρουσία που αυξάνει τις πιθανότητες των συνεργαζόμενων startups να βρουν μια διέξοδο στις ΗΠΑ.
Εκ μέρους των συνεργαζόμενων εταιρειών μίλησε ο Δημήτρης Λεονάρδος της e-conais η οποία δραστηριοποιείται στο Internet of things, με εφαρμογές σε όλο το φάσμα του ηλεκτρονικού κόσμου, αλλά και σε πόρτες, μετρητές, συστήματα, ψαρέματος, λουράκι σκύλου για tracking μια τεράστια και ατελείωτη αγορά, όπως δήλωσε, ενώ προέβλεψε πως το 2020 θα υπάρχουν 8 συνδεδεμένες συσκευές ανά χρήστη (από 1,5 που υπάρχει σήμερα).

Τέλος, εκ μέρους της Pinnatta, της εφαρμογής αποστολής mobile ευχετήριων καρτών και μηνυμάτων, μίλησε ο Θεόδωρος Μούλος. Η Pinnatta έχει πια 22 υπαλλήλους, το 80% των χρηστών της βρίσκεται στις ΗΠΑ, το 8% στην Αγγλία και μόλις το 1% στην Ελλάδα, φανερώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον παγκόσμιο προσανατολισμό της. Προανήγγειλε την επέκταση των εφαρμογών της στην πλατφόρμα της Xiaomi την Κίνα καθώς και στο Amazon Store.