Ουκρανία: 14 σημεία για την ειρήνη από τον Πέτρο Ποροσένκο

Ουκρανία: 14 σημεία για την ειρήνη από τον Πέτρο Ποροσένκο

Τηλεφωνική συνομιλία του νέου Ουκρανού προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - Πώς αντιδράει η Μόσχα. 

Το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων παρουσίασε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Inter TV.

Το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ένοπλων ομάδων, «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», «την αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να μιλήσουν για το σχέδιο που έχει στόχο να βάλει τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, σε μια συνομιλία των δύο ηγετών που έγινε αργά τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον αρχηγό του ρωσικού κράτους για τα κύρια σημεία του σχεδίου του για τη διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη διάρκεια της νύκτας.

Οι δύο πρόεδροι είχαν αυτή την εβδομάδα δύο νυκτερινές τηλεφωνικές συνομιλίες αυτού του τύπου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «μια σειρά σχολίων» για το σχέδιο επιμένοντας στην ανάγκη να «τερματισθεί αμέσως η στρατιωτική επιχείρηση» που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών πολιτοφυλακών στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πέτρο Ποροσένκο «ανέπτυξε τις θεμελιώδεις θέσεις του και ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στην ανατολική Ουκρανία», επιμένοντας στην ανάγκη να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τους αυτονομιστές, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ο Ποροσένκο είπε στον Πούτιν «πως υπολογίζει στην υποστήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου» έπειτα από μια εκεχειρία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του.

Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει από τον Απρίλιο τη ζωή σε τουλάχιστον 360 ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη: 

Μονομερής «κατάπαυση πυρός» στην Ουκρανία