Ουκρανία: Οι πρώτες «ρωγμές» σε μια εύθραυστη εκεχειρία

Ουκρανία: Οι πρώτες «ρωγμές» σε μια εύθραυστη εκεχειρία

Εκρήξεις στο Ντόνετσκ , συγκρούσεις στη Μαριούπολη παρά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν – Ποροσένκο. 

Παρά τις επαφές Πούτιν – Ποροσένκο για την εκεχειρία στην Ουκρανία και τη χθεσινή ηρεμία για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στην Ουκρανία, οι πρώτες συγκρούσεις έκαναν πάλι την εμφάνιση τους. Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από πυρά στη διάρκεια της νύχτας στη Μαριούπολη–το πρώτο θύμα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στο στρατηγικής σημασίας αυτό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα της ανατολικής Ουκρανίας.

«Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις κάτοικοι της Μαριούπολης τραυματίστηκαν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης σε ανακοίνωσή του.

Παρατεταμένες εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί από μια περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι βλέπει πυκνό καπνό στον ουρανό. Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις αν και η ίδια η πόλη είναι στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε ένα κοντινό στρατόπεδο.

«Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας» είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα νοτίως του Ντονέτσκ αναφέρθηκε παραβίαση της εκεχειρίας, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα. Νωρίς το πρωί, η κατάσταση στη Μαριούπολη ήταν ξανά ήσυχη όμως στην ανατολική είσοδο της πόλης, κοντά στο φυλάκιο ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ήταν εμφανή τα σημάδια από τη νυχτερινή μάχη. Ένα φορτηγό, σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου καιγόταν ακόμη ενώ πολλά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές. Ένας κάτοικος είπε ότι καταστράφηκε επίσης ένα βενζινάδικο και υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί έκρηξη από τα καύσιμα των δεξαμενών του.

Οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις φέρεται να δέχτηκαν παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα της ανατολικής Ουκρανίας, στην πρώτη σοβαρή παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ περίπου πριν από 30 ώρες.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters άκουσε παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το Σάββατο στα ανατολικά της Μαριούπολης, όπου την τελευταία εβδομάδα είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια βιομηχανική εγκατάσταση ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντόνετσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός, είναι μέρος του ειρηνευτικού «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό της πεντάμηνης σύγκρουσης. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι είχε συμφωνήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «για μια συνολική κατάπαυση του πυρός» και ότι έπρεπε να βρουν τρόπους για να την κάνουν να αντέξει.

Διαβάστε σχετικά: Αισιοδοξία για την τήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των ανταρτών με στόχο τη Μαριούπολη, που είναι ένα βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός είχαν καταγγείλει οι ουκρανοί και στη βιομηχανική πόλη του Ντόνετσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε ένας διοικητής των ανταρτών στο Ντόνετσκ γνωστός με το προσωνύμιο Μοντάνα.

Νέο «άνοιγμα» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ υψηλόβαθμος συνεργάτης του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο συμφώνησε, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, να προμηθευτεί οπλισμό από πέντε χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας οι οποίες θα συνδράμουν και με στρατιωτικούς συμβούλους.

«Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ καταλήξαμε σε συμφωνίες σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και προμηθειών σύγχρονου οπλισμού από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Νορβηγία», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Γιούρι Λιτσένκο.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο συμμετείχε στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει οπλισμό στην Ουκρανία που δεν είναι μέλος της, αλλά έχουν διευκρινίσει ότι οι χώρες σύμμαχοι μπορούν αν θελήσουν να το πράξουν η καθεμία ξεχωριστά.

Η Ρωσία είναι σφόδρα αντίθετη στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟ.