Ουκρανία: Στην «κρεατομηχανή» οι διαδηλωτές με εντολή Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Στην «κρεατομηχανή» οι διαδηλωτές με εντολή Γιανουκόβιτς

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε σήμερα αποδείξεις για τη δράση της «Μπερκούτ» και τη σχέση των ειδικών δυνάμεων με τον θάνατο διαδηλωτών.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έδωσε εγκληματικές διαταγές και ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων υπέφερε στην ‘κρεατομηχανή’ . Όλα συντονίσθηκαν από μέλη των δυνάμεων της τάξης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον γενικό εισαγγελέα σχετικά με τον θάνατο περισσότερων από 90 διαδηλωτών στο Κίεβο κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Ο φόνος αντικυβερνητικών διαδηλωτών τον Φεβρουάριο στο Κίεβο έλαβε χώρα υπό την άμεση ηγεσία του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς», δήλωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε πως 12 μέλη της αστυνομικής δύναμης «Μπερκούτ» έχουν τεθεί υπό κράτηση ως ύποπτα για το άνοιγμα πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

«Έως σήμερα το πρωί, δώδεκα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση, όλα τους ύποπτα για μαζική δολοφονία στην οδό Ινστιτούσκα», δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα, αναφερόμενος στην οδό που αρχίζει από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ή «Μαϊντάν», η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο των χειρότερων βίαιων επεισοδίων στα 22 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και έκτοτε μετονομάστηκε ανεπίσημα σε «Λεωφόρο των Εκατό του Ουρανού», μια αναφορά σε αυτούς που σκοτώθηκαν εκεί.

Τις τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων που σημαδεύτηκαν από βία, δεκάδες άνθρωποι επλήγησαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών των δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό γενικό εισαγγελέα, Όλεχ Μαχνίτσκι, οι κρατούμενοι ήταν μέλη της «Μαύρης Μονάδας», μιας ειδικής δύναμης της Μπερκούτ, την οποία η ουκρανική κυβέρνηση διέλυσε στα τέλη Φεβρουαρίου. «Οι αξιωματικοί αυτής της μονάδας καταστολής της αστυνομίας εκπαιδεύτηκαν για ειδικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας. Την εποπτεία τους είχε η προεδρία», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο απέδωσε ευθύνες και στη Ρωσία, λέγοντας πως άγνωστοι Ρώσοι βρίσκονταν στο αρχηγείο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας στη διάρκεια των διαμαρτυριών.

«Πράκτορες της FSB (ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της δήθεν αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», είπε και πρόσθεσε ότι στις 20 Φεβρουαρίου -μια από τις πιο αιματηρές ημέρες στη μετασοβιετική ιστορία της Ουκρανίας- αεροπλάνα φορτωμένα με 5.100 κιλά ρωσικής κατασκευής εκρηκτικά και άλλα υλικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο προερχόμενα από τη ρωσική πόλη Τσκαλόφσκ, χωρίς όμως να διευκρινίζει για πού μπορεί να προορίζονταν αυτά.

«Οι δηλώσεις αυτές ας βαραίνουν τη συνείδηση των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας», ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της ρωσικής FSB, όταν ερωτήθηκε από το Ria Novosti σχετικά με τους ισχυρισμούς του αρχηγού των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Θα αποσύρει κι άλλα στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα η Ρωσία
Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως και άλλες ρωσικές μονάδες θα αποχωρήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα από τα ουκρανικά σύνορα, έπειτα από ένα πρώτο τάγμα, αλλά υπενθύμισε πάντως πως «δεν υπάρχουν περιορισμοί» στην κίνηση ρωσικών στρατευμάτων στη Ρωσία.

«Όταν θα έχουν τελειώσει τις αποστολές που τους έχουμε ορίσει, κι άλλες μονάδες θα επιστρέψουν επίσης στον τόπο της μόνιμης ανάπτυξης τους», δήλωσε σήμερα ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε έπειτα από συνάντησή του με τον ομόλογό του από το Καζακστάν.

Ο Λαβρόφ ζήτησε ακόμη από το ΝΑΤΟ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας του στην ανατολική Ευρώπη και κυρίως να διευκρινίσει αν αυτές οι κινήσεις συνάδουν με τις ισχύουσες συμφωνίες. , ενώ κάλεσε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που είναι παρόντα στη Μαύρη Θάλασσα να σεβαστούν τη Σύμβαση του Μοντρέ που καθορίζει τη χρονική διάρκεια της παρουσίας των πλοίων στη ζώνη, επισημαίνοντας πως «τον τελευταίο καιρό, αμερικανικά πολεμικά πλοία παρέτειναν πολλές φορές την παραμονή τους».

Ομπάμα: «Οι Ρώσοι αισθάνονται περικυκλωμένοι»
«Η Ρωσία αισθάνεται περικυκλωμένη εν μέρει διότι ο κόσμος κοιτάζει προς τη Δύση και όταν βλέπει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λέει ότι είναι χώρες στις οποίες, αν δουλέψει κανείς όσο μπορεί, χωρίς να έχει γνωριμίες, χωρίς να έχει γεννηθεί στο σωστό μέρος, χωρίς να χρειάζεται να δωροδοκήσει, μπορεί να πετύχει . Συγκριτικά, η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που προσελκύει τους ξένους επενδυτές, ενώ έχει έναν πληθυσμό που γηράσκει», δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δείπνο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

«Η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία οφείλεται στην αδυναμία της Ρωσίας μάλλον, παρά τη δύναμή της», δήλωσε επαναλαμβάνοντας μια θέση που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος εποχής για τις ειδικές δυνάμεις «Μπερκούτ» στην Ουκρανία

Οι επόμενοι Ουκρανοί «εθνοσωτήρες»

Θα συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας» ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία