Ούτε ο Δεκέμβριος δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης

Ούτε ο Δεκέμβριος δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης
Photo: AFP

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε στις 107,3 μονάδες από 109,5 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την 12η συνεχόμενη μηνιαία πτώση του.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε σημαντικά και περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ένα έτος κατά το οποίο η αισιοδοξία μειωνόταν κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία αποτελούν μία νέα ένδειξη εξασθένισης της οικονομίας της περιοχής.

Η υποχώρηση των προσδοκιών αντανακλά τη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, που είναι συνεπής με τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο. Ο ESI μειώθηκε στις 107,3 μονάδες από 109,5 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την 12η συνεχόμενη μηνιαία πτώση του και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μία λιγότερο σημαντική μείωση στις 108,2 μονάδες, αλλά η εικόνα επιδεινώθηκε από την πτώση της αισιοδοξίας των καταναλωτών και των μάνατζερ των βιομηχανιών. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία μειώθηκε στη 1,1 μονάδα από 3,4 τον Νοέμβριο έναντι προβλέψεων για 2,9 μονάδες. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε, επίσης, απότομα στις -6,2 μονάδες από -3,9 τον Νοέμβριο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους καταναλωτές από τις αγορές περισσότερων προϊόντων, καθώς οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Έτσι, η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, χωρίς να μπορέσει να αντισταθμίσει, όμως, τη γενικότερη απαισιόδοξη εικόνα. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1,4 μονάδες.

Η χαμηλότερη της αναμενόμενης τιμή του δείκτη εμπιστοσύνης επιβεβαιώνει τους οικονομολόγους που προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, μετά την υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 0,2% στο τρίτο τρίμηνο από 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο.