Οζίλ: Γερμανός όταν κερδίζουμε, μετανάστης όταν χάνουμε

Οζίλ: Γερμανός όταν κερδίζουμε, μετανάστης όταν χάνουμε
epa06088799 Mesut Ozil of Arsenal warms up during the friendly soccer match between the Western Sydney Wanderers and Arsenal FC at ANZ Stadium in Sydney, Australia, 15 July 2017. EPA/DANIEL MUNOZ AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Μεσούτ Οζίλ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την Εθνική Γερμανίας.

Ο παίκτης της Άρσεναλ βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο της κριτικής στη Γερμανία, αρχής γενομένης από την κοινή «προεκλογική» φωτογραφία με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η οποία κορυφώθηκε στη συνέχεια με την κακή εμφάνισή του με τα χρώματα της Νατσιονάλμανσαφτ στα γήπεδα της Ρωσίας και τον αποκλεισμό της Γερμανίας στη φάση των ομίλων.

Σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός διεθνής επιτίθεται ειδικώς στον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (DFB) Γκρίντελ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν θέλει να είναι άλλο «ο αποδιοπομπαίος τράγος της ανικανότητας του Γκρίντελ να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ο Οζίλ κάνει την ίδια ώρα λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά αξιωματούχων του DFB. «Στα μάτια του Γκρίντελ και των βοηθών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε και μετανάστης όταν χάνουμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί γερμανοί βουλευτές ζητούν ανοιχτά την παραίτηση του προέδρου της ομοσπονδίας.

«Γεννήθηκα και εκπαιδεύτηκα στη Γερμανία, γιατί οι άνθρωποι δεν αποδέχονται ότι είμαι Γερμανός; Υπάρχουν κριτήρια για να είναι κανείς πλήρης Γερμανός τα οποία εγώ δεν εκπληρώνω;», διερωτάται ο πρώην γερμανός διεθνής, παραπέμποντας στους φίλους του Ποντόλσκι και Κλόζε που σύμφωνα με τον ίδιο δεν αναφέρονται ποτέ ως Γερμανοπολωνοί. «Γιατί λοιπόν είμαι εγώ Γερμανοτούρκος; Επειδή πρόκειται για την Τουρκία; Επειδή είμαι μουσουλμάνος;».

Ο Όζιλ υπεραμύνθηκε και της συνάντησής του με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο προοίμιο των τουρκικών εκλογών, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πολιτική σκοπιμότητα και πως ήταν απλώς μια έκφραση σεβασμού έναντι του σημαντικότερου θεσμού της πατρίδας των γονιών του.

Κριτική αλλά και κατανόηση

Το σχόλιο του βουλευτή των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ που ήταν ένας από τους πρώτους τουρκικής καταγωγής βουλευτές στην Bundestag: «Πιστεύω ότι κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα έπρεπε να φωτογραφίζεται με έναν αυταρχικό ηγέτη, όπως το έκανε ο Ματέους με τον Πούτιν και οι Γκίντογαν και Οζίλ με τον Ερντογάν. Υπάρχουν αρκετοί δημοκρατικοί ηγέτες με τους οποίους μπορεί να φωτογραφηθεί κανείς».

Η απόφαση του Μεσούτ Οζίλ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν ένας μεγάλος γερμανός ποδοσφαιριστής όπως ο Οζίλ αισθάνεται ανεπιθύμητος στην πατρίδα του λόγω ρατσισμού», σχολίασε η υπουργός Δικαιοσύνης Μπάρλεϊ ενώ ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τσβάντσιγκερ έκανε λόγο για ένα «ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες ενσωμάτωσης».

Η επίμαχη φωτογραφία με τον Ερντογάν

Η ειδική εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για την Ενσωμάτωση Βίντμαν-Μάουτς ωστόσο εκτίμησε ότι και ο ίδιος ο Οζίλ δεν είναι άμοιρος ευθυνών και πως οι παίκτες της Εθνικής πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν κριτική όταν επιτρέπουν να αξιοποιούνται για προεκλογικούς σκοπούς. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να οδηγεί σε συλλήβδην απαξίωση των παικτών με μεταναστευτική βιογραφία, όπως είπε. «Αφελές να ισχυρίζεται κανείς ότι μια φωτογραφία με τον Ερντογάν εν μέσω του προεκλογικού αγώνα δεν κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες», σχολίασε ο πρόεδρος της νεολαίας των χριστιανικών κομμάτων Τσίμπιακ.

Χένες: Παίζει χάλια εδώ και χρόνια

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε στον Οζίλ ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου Ούλι Χένες. Σε δήλωσή του προς την Bild υπογράμμισε: «Χαίρομαι που πέρασε αυτός ο εφιάλτης. Εδώ και χρόνια παίζει χάλια. Την τελευταία του μονομαχία την κέρδισε πριν το Μουντιάλ του 2014».

Το θέμα προκάλεσε φυσικά την άμεση αντίδραση της Άγκυρας με τον υπουργό Αθλητισμού να δηλώνει ότι η Άγκυρα στηρίζει «από καρδιάς την τίμια στάση του αδερφού μας Μεσούτ Οζίλ».

Η απόσυρσή του από την Εθνική Γερμανίας πυροδοτεί από το βράδυ της Κυριακής εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για το ρατσισμό και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στη Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle