Η παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων

Η παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων

Η έρευνα International Business Report της Grant Thornton «δείχνει» τη νέα επιχειρηματική τάση.

Την ολοένα αυξανόμενη σημασία των εξαγορών και συγχωνεύσεων για την επίτευξη ανάπτυξης τονίζει η έρευνα International Business Report της Grant Thornton, για το 2014. Υπάρχει μία σαφής παραδοχή από τις 12.500 επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα ότι οι εξαγορές είναι απαραίτητες, για να υποστηρίζουν τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις λειτούργησαν συγκρατημένα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έρευνα αποκαλύπτει ότι πλέον οι επιχειρήσεις δεν σκέφτονται απλά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά συνδυάζουν ενεργά χρηματοοικονομικούς και διαχειριστικούς πόρους, με σκοπό τις εξαγορές. «Αυτή η νέα οπτική συνδυάζεται με υποψήφιους πωλητές που εισέρχονται στην αγορά. Τώρα που η αγορά κινείται, οι δυναμικές επιχειρήσεις πρέπει να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους για εξαγορές και συγχωνεύσεις, να κατανοήσουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους στην παγκόσμια αγορά και να αναλάβουν δράση, για να οδηγηθούν στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης», επισημαίνεται στην έρευνα.

Δραστηριότητα εξαγορών & συγχωνεύσεων
Περίπου το 40% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, που έλαβε μέρος στην έρευνα, ανέφερε ότι εξετάζει την πραγματοποίηση μία ή περισσότερων εξαγορών, μέσα στο 2013, ενώ το 20% αυτών εξετάζει περισσότερες από πέντε εξαγορές.

– Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων, με το 54% των συμμετεχόντων να εξετάζουν σοβαρά τουλάχιστον μία εξαγορά, το 2013.

– Το 14% των γερμανικών επιχειρήσεων, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι σκέφτηκε σοβαρά περισσότερες από πέντε πιθανές εξαγορές ή συγχωνεύσεις, το 2013.

– Αντίθετα, το ποσοστό των κινεζικών επιχειρήσεων που εξετάζουν σοβαρά τις εξαγορές έπεσε σημαντικά μέσα στο 2013 σε σχέση με το 2012.

Διασυνοριακές συμφωνίες
Το ενδιαφέρον για διασυνοριακή δραστηριότητα εξαγορών & συγχωνεύσεων παραμένει σταθερά στο 39% φέτος, αλλά υψηλότερα από το 33% που σημειώθηκε δύο χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική σε ποσοστό 49% (11 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από πέρυσι) είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσουν εξαγορές στο εξωτερικό.

Στην Ιαπωνία, επίσης, οι επιχειρήσεις είναι πλέον πιθανότερο να αναζητήσουν διασυνοριακή δραστηριότητα, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση του γιεν.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών στην Ευρώπη για εξαγορές εκτός συνόρων εξασθένισε κάπως κατά τους τελευταίους 12 μήνες, πέφτοντας κατά 7 μονάδες, στο 35%.

Υπήρξε μία ακόμη πιο δραματική πτώση στην Κίνα, όπου 19% λιγότερες επιχειρήσεις εξετάζουν τώρα συναλλαγές στο εξωτερικό, παρόλο που το συνολικό ποσοστό παραμένει σχετικά υψηλά στο 29%.

Εκτός από την υφιστάμενη ενεργή αγορά, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αυξάνονται και οι προσδοκίες για στρατηγικές αποφάσεις που αφορούν εξαγορές & συγχωνεύσεις. Πράγματι, το 31% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, δήλωσε ότι είχε σχέδια για αναζήτηση ευκαιριών για εξαγορές & συγχωνεύσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ποσοστό μεγαλύτερο από το 28% που σημειώθηκε πέρυσι.

Η IBR δείχνει ότι το 31% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, σχεδιάζει να αναπτυχθεί, μέσω εξαγορών & συγχωνεύσεων, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, πάνω από το 28% που σημειώθηκε το 2012.

Όμως, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55%, σε ό,τι αφορά στις δυναμικές επιχειρήσεις και το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται σε όλες τις περιοχές. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 19% των επιχειρήσεων στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) αναμένει να αναπτυχθεί, μέσω εξαγορών & συγχωνεύσεων, κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό χαμηλότερο από το 27% την ίδια εποχή πέρυσι.

Αντιθέτως, στις χώρες G7 οι προοπτικές αυξήθηκαν από το 29% στο 36%, την ίδια περίοδο.

Διαβάστε ακόμη: Έρχονται «καυτές» εταιρικές συμφωνίες στην παγκόσμια σκακιέρα