Παγκόσμια ευφορία στις αγορές μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού

Παγκόσμια ευφορία στις αγορές μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού
epa06584847 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the Opening Bell in New York, New York, USA, on 06 March 2018. EPA/JUSTIN LANE

Η αναβίωση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ανοίγει επενδυτικές προοπτικές μετά από μήνες οικονομικών συγκρούσεων.

Σε υψηλό επίπεδο εξαμήνου κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια την Τρίτη, ενισχυμένα από την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) θα βοηθήσει στην αποτροπή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι και ο Καναδάς θα συμφωνήσει στους νέους όρους για να διατηρηθεί η συμφωνία των τριών χωρών, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία και «υποστήριξαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις» για το εμπόριο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι ευρωπαϊκός και ασιατικές μετοχές ακολούθησαν τη χθεσινή άνοδο της Wall Street, κινούμενες προς υψηλά επίπεδα πολλών μηνών, καθώς οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ τη Δευτέρα, με αιχμή τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων εβδομάδων, ενώ η υποδηλούμενη μεταβλητότητα των ισοτιμιών των νομισμάτων και των χρηματιστηρίων μετοχών υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές εμφανίσθηκαν με μεγαλύτερη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Αυγούστου.

«Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις ήταν αναμφίβολα η πιο σημαντική πηγή κινδύνου το 2018. Η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού φάνηκε να ενισχύει την εμπιστοσύνη ότι ο εμπορικός πόλεμος κοντεύει προς το τέλος του και το επόμενο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα συνάψει συμφωνία με τον Τραμπ», δήλωσε αναλυτής της FXTM.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς για τις μετοχές MSCI αυξάνεται 0,15% μετά τη χθεσινή καλύτερη επίδοση τεσσάρων μηνών, ενώ ο δείκτης μετοχών της Ασίας – Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) αυξήθηκε 0,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 αυξανόταν 0,13% πριν λίγο. Οι μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών συνέχισαν να αυξάνονται, σημειώνοντας κέρδη 1,3% μετά την καλύτερη επίδοση μήνα που είχαν χθες. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες βασίζονται σε ένα ομαλό εμπόριο του Μεξικού με τις ΗΠΑ για να πωλούν οχήματα που κατασκευάζουν στο Μεξικό στην αμερικανική αγορά.