Παγκόσμια έκρηξη της αξίας των μη εισηγμένων late-stage εταιρειών

Παγκόσμια έκρηξη της αξίας των μη εισηγμένων late-stage εταιρειών

Η συνολικά αξία των μη εισηγμένων εταιρειών όψιμου σταδίου (late-stage) που υποστηρίζονται από venture capital σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, από μερικές δεκάδες startup συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2010 φτάσαμε σήμερα σε εκατοντάδες εταιρείες, η αξία των οποίων αποτιμάται συνολικά στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν το μέγεθος αυτής της πρόσφατης τάσης, στα πλαίσια της οποίας οι μεγαλύτερες startups της Silicon Valley συγκεντρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια, ή και δισεκατομμύρια, δολάρια από hedge funds και άλλους ιδιώτες επενδυτές ενώ καθυστερούν την είσοδό τους στις χρηματιστηριακές αγορές.

Σήμερα υπάρχουν 471 μη εισηγμένες late-stage εταιρείες – ως τέτοιες ορίζονται οι εταιρείες εκείνες που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 εκατομμύρια δολάρια μέσα από τρεις τουλάχιστον γύρους χρηματοδότησης – με κατά προσέγγιση αποτίμηση στα 490 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό εκτιμά η έκθεση της Scenic Advisement, μιας επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Σαν Φραντσίσκο.

Το 2014, υπήρχαν μόνο 171 τέτοιες εταιρείες με συνολική αποτίμηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση. Στις late-stage εταιρείες περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα όπως η Uber, η Airbnb, η DropBox, η WeWork και η Pinterest καθώς και μια σειρά άλλων άγνωστων οντοτήτων σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και το cloud computing.

Κοιτώντας συγκεκριμένα τους μονόκερους – όρος που περιγράφει τις μη εισηγμένες εταιρείες που έχουν αποτιμήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – η Scenic Advisement βρήκε ότι υπάρχουν πάνω από 100, ενώ το 2010 υπήρχαν μόνο έξι. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το Ισραήλ, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τις πολλές late-stage εταιρείες στην Ασία.

Η δραματική αύξηση των υψηλής αποτίμησης μη εισηγμένων εταιρειών είναι αποτέλεσμα κυρίως της τεράστιας διοχέτευσης χρήματος σε μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της τεχνολογίας. Ρόλο έχουν παίξει, επίσης, και κάποιες ρυθμιστικές αλλαγές που καθιστούν ευκολότερο για τις επιχειρήσεις το να παραμένουν εκτός χρηματιστηρίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.