Παγκόσμια έρευνα: Ελλάδα και Βενεζουέλα οι μεγαλύτεροι χαμένοι της τελευταίας δεκαετίας

Παγκόσμια έρευνα: Ελλάδα και Βενεζουέλα οι μεγαλύτεροι χαμένοι της τελευταίας δεκαετίας

Πόσος είναι ο πλούτος που χάθηκε την τελευταία δεκαετία. Ποιες άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται λίγες θέσεις παρακάτω.

Μια θέση πριν την κορυφή στη λίστα με τις χώρες που είδαν τη μεγαλύτερη απώλεια πλούτου τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών New World Wealth σε συνεργασία με την Visual Capitalist.

Η λίστα με τους μεγάλους χαμένους από το 2007 μέχρι σήμερα, βρίσκει τη χώρα μας μόνο μια θέση κάτω από τη Βενεζουέλα, έχοντας χάσει συνολικά ως το 2017 το 37% του ΑΕΠ της, ενώ η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχασε στο ίδιο χρονικό διάστημα το 48% του πλούτου της.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται επίσης η Ιταλία και η Ισπανία με απώλειες 19%, καταδεικνύοντας την κρίσιμη θέση στην οποία βρέθηκε την τελευταία δεκαετία ο ευρωπαϊκός νότος.

Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από την έρευνα, βρίσκεται το Βιετνάμ που αύξησε τον πλούτο του τα τελευταία 10 χρόνια κατά 210%.

Εξίσου εντυπωσιακή και η επίδοση της οικονομίας της Κίνας που αύξησε τον πλούτο της κατά 198% αλλά και του Μαυρίκιου που επίσης διπλασίασε τον πλούτο του.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιτυχία του Βιετνάμ οφείλεται στις ξένες άμεσες επενδύσεις αλλά και στο χαμηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό.