Παγκόσμια συγκίνηση για τον «Τάτα»

Παγκόσμια συγκίνηση για τον «Τάτα»

Συλληπητήρια μηνύματα και εκδηλώσεις μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα, που θα κηδευτεί στις 15 Δεκεμβρίου - Δεκαήμερο πένθος στη Ν. Αφρική.

Συγκίνηση εξακολουθεί να προκαλεί σε όλο τον κόσμο ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. Πλήθη Νοτιο-αφρικανών παραμένουν συγκεντρωμένα από χθες έξω από την οικία του πρώην προέδρου, ενώ συνεχίζουν ανελλιπώς να φτάνουν συλληπητήρια μηνύματα από ηγέτες, αλλά και εκατομμύρια απλών ανθρώπων.

Η σορός του «Τάτα» («πατέρας») θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, και αναμένεται να μεταφέρεται καθημερινά από το νεκροτομείο ως την έδρα της κυβέρνησης με πομπή στους δρόμους της Πρετόριας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Ενημέρωσης της κυβέρνησης. «Καλούμε τον κόσμο να λάβει θέση στην άκρη των δρόμων όταν η σορός θα περνά από τους δρόμους της Πρετόριας μέχρι το Union Buildings (έδρα της κυβέρνησης)», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, Νέο Μομόντου.

Η έκθεση της σορού του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ σε λαϊκό προσκύνημα αποτελεί μέρος του δεκαήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στη χώρα. Οι πολίτες που επιθυμούν να δουν για τελευταία φορά τον Νέλσον Μαντέλα θα πρέπει να μεταβούν με λεωφορείο και να μην έχουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή.

Τη Δευτέρα, την επομένη μιας Κυριακής αφιερωμένης στην προσευχή και την περισυλλογή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων που κοινοβουλίου στη μνήμη αυτού που οδήγησε τη Νότια Αφρικής στη δημοκρατία. Την Τρίτη θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Σοβέτο, στο στάδιο Soccer City, χωρητικότητας 90.000 θέσεων παρουσία ορισμένων ξένων αρχηγών κρατών, ενώ άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να παραστούν στην ταφή στο χωριό Κούνου. Οι γέροντες του χωριού αυτού με τις στρογγυλές καλύβες, χαμηλώνουν το κεφάλι και τη φωνή για να μιλήσουν για τον ήρωα που πέθανε αργά την Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών. «Πενθούμε την απώλειά του. Ο Μαντέλα αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό μας», τονίζουν.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον «Μαντίμπα» θα διαρκέσουν όλη την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, όταν θα τελεστεί και η κηδεία του, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν πολιτικοί, καλλιτέχνες και χιλιάδες κόσμου.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που ήδη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν στο Γιοχάνεσμπουργκ είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και δύο προκάτοχοί του, οι πρόεδροι Τζορτζ Μπους ο νεότερος και Μπιλ Κλίντον, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που έδιναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον εκλιπόντα ως ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς.

Διαβάστε ακόμη: Η μαγεία του «Μαντίμπα»

Χθες ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη χήρα του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, Γκράσα Μασέλ. «Ο πρόεδρος ευχαρίστησε την κα. Μασέλ για τη βαθιά επιρροή που είχε πάνω του ο Νέλσον Μαντέλα, και τόνισε την δύναμη του παραδείγματος του προέδρου Μαντέλα για το λαό της Νότιας Αφρικής και ολόκληρο τον κόσμο. Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες για τις χαρές που η Γκράσα Μασέλ προσέφερε στη ζωή του Νέλσον Μαντέλα, και την κοινή δέσμευσή τους για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μαντέλα, ο Ομπάμα είπε ότι ήταν ένας από τα «αμέτρητα εκατομμύρια που εμπνεύστηκε από τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα». Ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε επίσης ότι η πρώτη πολιτική δράση στην οποία πήρε μέρος ως νεαρός άνδρας ήταν όταν παρακολούθησε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ.

Για το μεγαλείο του Νέλσον Μαντέλα μίλησε χθες και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Ο Μαντέλα έδωσε τρανό παράδειγμα συμφιλίωσης συγχωρώντας τους διώκτες του γεγονός που ιστορικά άφησε ανεξίτηλο το προσωπικό του στίγμα. Η ενέργεια αυτή του Μαντέλα ήταν φωτεινό παράδειγμα ενός θαρραλέου που δεν έκανε κατάχρηση της εξουσίας του με το να αντεπιτεθεί και να συνεχίσει τη βία», είπε ο Κάρτερ.

Ο Τζίμι Κάρτερ ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1976-1981, είχε την τιμή όπως είπε να συναντηθεί πολλάκις με τον Μαντέλα από τότε που ο ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή, ενώ υπενθύμισε πώς βρέθηκαν μαζί και στο «συμβούλιο των γερόντων» που αποτελείται από πρώην κορυφαία ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας κοινότητας. Ο Κάρτερ ανέφερε επίσης, ότι όταν ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησε να βοηθήσει στον τερματισμό του απαρτχάιντ, αλλά όπως είπε ο διάδοχός του Ρόναλντ Ρίγκαν «σταμάτησε» μερικά από αυτά που η κυβέρνησή του είχε επιτύχει.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα διάσημα αποφθέγματα του Νέλσον Μαντέλα

Εν τω μεταξύ ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μαντέλα τηρήθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου όπου η ουκρανική αντιπολίτευση συνεχίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης η οποία αρνείται τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος της Ρωσίας.

Ο εκ των ηγετών της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ κάλεσε τους χιλιάδες διαδηλωτές να τιμήσουν τον άνθρωπο «που έδειξε πως πρέπει να ζουν και να δρουν» ενώ ανέφερε και την περίφημη φράση του Μαντέλα.« φαίνεται πάντα αδύνατο μέχρι να συμβεί».