Παγκόσμια Τράπεζα: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια στο 2,4% το 2017

Παγκόσμια Τράπεζα: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια στο 2,4% το 2017

Παρ' όλα αυτά η τάση είναι θετική και εκτιμάται πως θα επανέλθει ανάκαμψη στην επόμενη διετία. 

Η ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια -δηλαδή σε Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία – υποχώρησε το 2017, παρά τη δημιουργία 190.000 νέων θέσεων εργασίας στο πρώτο εννεάμηνο πέρυσι. Αυτό αναφέρει η τελευταία τακτική οικονομική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τίτλο: «Αδυναμίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη».

Στην έκθεση αναφέρεται πως το ΑΕΠ της περιοχής μειώθηκε από 3,1% το 2016 σε 2,4% το 2017, λόγω της δριμύτητας του χειμώνα και των χαμηλότερων επενδύσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανακάμψει στο 3,2% το 2018 και στο 3,5% το 2019.

«Η τάση που βλέπουμε στην περιοχή είναι θετική», αναφέρει η Λίντα Βαν Γκέλντερ, περιφερειακή διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν θέσεις εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται σταδιακά. Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι ευάλωτη σε εγχώρια και εξωτερικά σοκ, όπως επιβεβαίωσε η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2017. Η πιο εύρωστη ανάπτυξη που προβλέπουμε για τα επόμενα έτη εξαρτάται από το σωστό μείγμα πολιτικών και από ρυθμίσεις για μείωση της ευπάθειας σε σοκ και τη στήριξη της ανάπτυξης».

Ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας οδήγησε σε περισσότερες εισαγωγές ενέργειας, μεγάλα έργα υποδομών απαιτούσαν περισσότερο εξοπλισμό από το εξωτερικό και περισσότερα προϊόντα εισήχθησαν λόγω αυξημένης κατανάλωσης – οδηγώντας σε μία ελαφρά καθοδική αναθεώρηση της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,6% το 2017 στο 2,4%. Η αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του 3% και 4,4% στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, μετριάσθηκε από το ότι δεν σημειώθηκε ανάπτυξη στην ΠΓΔΜ, ενώ στη Σερβία, που είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή οικονομία, η ανάπτυξη περιορίσθηκε στο 1,9%.

Οι γενικές προοπτικές, αναφέρει η έκθεση, είναι θετικές, καθώς η ανάπτυξη στη Σερβία και την ΠΓΔΜ ανακάμπτει από τα σημερινά σοκ, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο αυξάνουν τις επενδύσεις, ενώ η ανάπτυξη στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο μετριάζεται, καθώς ολοκληρώνονται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και η πολύ αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται στο Μαυροβούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ