«Παγκόσμιο Πλυντήριο» μεταξύ Ρωσίας, Τραμπ και Deutsche Bank;

«Παγκόσμιο Πλυντήριο» μεταξύ Ρωσίας, Τραμπ και Deutsche Bank;

Δημοσίευμα της Guardian αποκαλύπτει κύκλωμα που συνδέει το ρώσικο μαύρο χρήμα με την μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα και τον Τραμπ. 

Η Deutsche Bank φέρεται να είναι σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “Guardian”, ένα απ’ τα δεκάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίστηκαν τουλάχιστον 20 δισ δολάρια από τη Ρωσία. Που είναι το πρόβλημα; Αυτά τα δισ. είναι, όπως αποκαλύπτεται, «εγκληματικής προελεύσεως».

Το κύκλωμα αυτό, ήταν πίσω την επιχείρηση επανομοζόμενη ως «Παγκόσμιο Πλυντήριο» από το 2010 μέχρι το 2014.

Πλέον, οι αρμόδιες αρχές ερευνούν πώς μια ομάδα Ρώσων με πολιτικές διασυνδέσεις κατάφερε να χρησιμοποιήσει εταιρείες εγγεγραμμένες στη Βρετανία για να ξεπλύνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Τα κομμάτια του παζλ που ενώνονται σιγά- σιγά, δείχνουν ότι οι εταιρείες χρηματοδοτούσαν η μία την άλλη με εικονικά δάνεια, για τα οποία εγγυόνταν ρωσικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια δήλωναν αδυναμία εξόφλησης των «χρεών» αυτών.

Δικαστές στη Μολδαβία εξέδιδαν ύστερα δικαστικές αποφάσεις κατά των επιχειρήσεων ανοίγοντας το δρόμο για τη νόμιμη μεταφορά τεράστιων ποσών από ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη Μολδαβία. Από εκεί τα χρήματα πήγαιναν σε λογαριασμούς στην Trasta Komercsbanka στη Λετονία.
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, λειτουργούσε ως «ανταποκρίτρια τράπεζα» για την Trasta μέχρι το 2015. Δηλαδή παρείχε υπηρεσίες σε δολάρια σε Ρώσους πελάτες της Trasta, που δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι Λετονίας.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου πολλές αμερικανικές τράπεζες έφυγαν από τη Λετονία επικαλούμενες ανησυχίες ότι η μικρή χώρα της Βαλτικής είχε μεταβληθεί σε κέντρο διεθνούς ξεπλύματος χρήματος, ειδικά απ’ τη γειτονική της Ρωσία.

Από το 2014 μόνον δύο δυτικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να αποδεχθούν διεθνείς μεταφορές δολαρίων από τράπεζες της Λετονίας: η Deutsche Bank και η επίσης γερμανική Commerzbank.

Η Deutsche Bank διέκοψε τις τραπεζικές συναλλαγές με την Trasta το Σεπτέμβριο του 2015. Έξι μήνες αργότερα οι εποπτικές αρχές της Λετονίας έκλεισαν την Τrasta για επανειλημμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Η Deutsche Bank είχε επίσης διακόψει τη συνεργασία της από το 2012, με την μολδαβική Moldindconbank, που ήταν αναμεμειγμένη  στην επιχείρηση «Παγκόσμιο Πλυντήριο»,

Οι διασυνδέσεις με τη Ρωσία είναι θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο για την Deutsche Bank. Όπως προέκυψε τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ζήτησε να ελεγχθούν τα δάνεια που χορήγησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια διασύνδεση με τη Ρωσία. Ο Τραμπ χρωστά στη γερμανική τράπεζα περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να αποκαλύψει το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας, αλλά πηγές λένε ότι δεν ανακάλυψε αποδείξεις κάποιας σχέσης με τη Μόσχα.

Τον Ιανουάριο ΗΠΑ και Βρετανία επέβαλαν πρόστιμο των 630 εκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια τράπεζα για την εμπλοκή της σε μια  μια άλλη επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος απ’ τα γραφεία της στη Μόσχα. Η γερμανική τράπεζα απέτυχε να εμποδίσει το ξέπλυμα δέκα δισ δολαρίων, ενώ δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι ζάπλουτοι Ρώσοι που ενέχονται σ’ αυτή την απάτη.