«Πάγο» στη συζήτηση για την ελληνική δόση βάζει το SPD

«Πάγο» στη συζήτηση για την ελληνική δόση βάζει το SPD
epa05790657 The newly appointed leader of the Social Democratic Party (SPD) and candidate for chancellor Martin Schulz (L) stands next to German Foreign Minister Sigmar Gabriel (R) during a party board meeting in Berlin, Germany, 13 February 2017. EPA/OLIVER WEIKEN

Μερίδα των βουλευτών του συγκυβερνώντος SPD, απαιτεί τη διεξαγωγή πλήρους συζήτησης στην Ολομέλεια της Bundestag.

Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag, με αντικείμενο τη συμφωνία του Eurogroup και την έγκριση της εκταμίευσης 8,5 δισ. στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μερίδα των βουλευτών του συγκυβερνώντος SPD, απαιτεί τη διεξαγωγή πλήρους συζήτησης στην Ολομέλεια της Bundestag, προτού εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του SPD Γιοχάνες Καρς, είναι σαφώς ανησυχητικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα, παρά τις δεσμεύσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι μία συζήτηση στην Ολομέλεια για το ζήτημα θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές.

Το δ.σ. του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει εντός του Ιουλίου τη συμμετοχή «επί της αρχής» του Ταμείου στο πρόγραμμα, χωρίς την εκταμίευση χρημάτων αν δεν υπάρξει περισσότερη σαφήνεια από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, o Μίκαελ Γκρόσε- Μπρόεμερ, επικεφαλής των Συντηρητικών στη Bundestag, δήλωσε ότι δεν απαιτείται η έγκριση της ολομέλειας και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου.

Στο παρελθόν, ακόμη και στελέχη των Συντηρητικών ήταν αντίθετοι με την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, θυμίζοντας ότι 63 από τα 309 μέλη της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας ψήφισαν ενάντια στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2015.