«Πάγωμα» της χρηματοδότησης για τα μαγαζιά εστίασης

«Πάγωμα» της χρηματοδότησης για τα μαγαζιά εστίασης

«Φρένο» στις χρηματοδοτήσεις για καφετέριες, μπαρ, σουβλατζίδικα και μαγαζιά εστίασης από τις τράπεζες.

Διευθυντικά στελέχη χρηματοδοτήσεων τραπεζών υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια  της κρίσης στον τομέα μικρών  και  μεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», καφετέριες, μπαρ, σουβλατζίδικα, μαγαζιά εστίασης, ντελίβερι, φούρνοι, τυροπιτάδικα  και ό,τι  σχετίζεται με το  φαγητό  κάθε ώρα της ημέρας αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα για χρηματοδότηση την περίοδο της κρίσης από το τραπεζικό σύστημα.

Όπως σημειώνεται, τα τραπεζικά στελέχη κρίνουν πως αυτό το μοντέλο ανάπτυξης δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι βιώσιμο αλλά ευκαιριακό. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως υπολογίσιμος αριθμός εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχασαν την εργασία τους στη διάρκεια της κρίσης επένδυσαν από την αποζημίωσή τους κεφάλαια από 8.000 και 15.000 ευρώ για να ανοίξουν μια επιχείρηση στον τομέα αυτό, προσφεύγοντας παράλληλα και στον τραπεζικό δανεισμό.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 220 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο. Αντιθέτως, το ρεπορτάζ αναφέρει πως μόλις ένα μικρό ποσοστό, που δεν είναι μεγαλύτερο από το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς μικρομεσαίες, κινήθηκε για χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων που σχεδόν έχουν παγώσει και αφορά κυρίως χρηματοδοτήσεις για επέκταση τουριστικών μονάδων με νέες πτέρυγες, ανακαινίσεις, κατασκευή βιλών προς ενοικίαση κ.λπ.