Παγωμένο οχυρό γύρω από την Φουκουσίμα

Παγωμένο οχυρό γύρω από την Φουκουσίμα

Το ποσό των 470 εκατ. δολαρίων θα διαθέσει η Ιαπωνία για την κατασκευή ενός τείχους από πάγο, ώστε να σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργού ύδατος.

Η Ιαπωνία πρόκειται να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός τείχους από πάγο γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα για να σταματήσουν οι διαρροές ραδιενεργού ύδατος.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε αυτήν την εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα που έκανε γνωστό πως η κυβέρνησή του θα διαθέσει 47 δισεκατομμύρια γιεν (473 εκατ. δολάρια) για το έργο. «Οι διαρροές γίνονται ολοένα και σοβαρότερες, και η κυβέρνηση ένιωσε ότι είναι αναγκαίο να εμπλακεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», δήλωσε ο κ. Σούγκα.

Ο σεισμός του 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε άφησε βαθιές πληγές στο εργοστάσιο. Η καταστροφή έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, τρεις εκ των οποίων έλιωσαν. Για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες σήμερα χρησιμοποιείται νερό που αντλείται συνεχώς, όμως, η αποθήκευση των τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού ύδατος που προκύπτουν, αποδεικνύεται ένα άλυτο πρόβλημα για την εταιρεία Tokyo Electric Power Company (Tepco) που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

Διαβάστε ακόμη: Καυτός… πάγος!

Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, θα δημιουργηθεί ένα τείχος από πάγο γύρω από τους αντιδραστήρες, χρησιμοποιώντας σωλήνες γεμάτους ψυκτικό. Αυτό θα εμποδίσει τη ροή του μολυσμένου ύδατος προς τον ωκεανό.

Ο Δρ. Τατσουχίρο Σουζούκι δήλωσε στο BBC ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο συνιστά «μία κρίση δίχως προηγούμενο που χειροτερεύει συνεχώς». Ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο παγοποίησης του εδάφους γύρω από το εργοστάσιο αποτελεί μία τεχνολογική πρόκληση, ενώ αναζητείται μία μονιμότερη λύση.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρή κλίμακα για τον έλεγχο εστιών μόλυνσης, που δεν αφορούσαν όμως μόλυνση από ραδιενέργεια.

Η βλάβη στο εργοστάσιο έχει καταστήσει αναγκαία τη συνεχή άντληση νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων – μία διαδικασία που παράγει μία επιπλέον ποσότητα 400 τόνων μολυσμένου ύδατος κάθε μέρα.

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα πριν από δύο χρόνια κατατάσσεται στην κατηγορία σοβαρότητας 7. Το μόνο άλλο συμβάν που έχει ταξινομηθεί στην ίδια κατηγορία είναι το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος εποχής για τα πυρηνικά της Γερμανίας