Παναγιώτης Νίκας: Ένας πρωτοπόρος στο χώρο των τροφίμων

Παναγιώτης Νίκας: Ένας πρωτοπόρος στο χώρο των τροφίμων

Η ζωή του γνωστού επιχειρηματία και το στήσιμο της αυτοκρατορίας αλλαντικών που άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική αγορά.

Στον χώρο του marketing και της διαφήμισης επιτυχημένο προϊόν θεωρείται εκείνο, που το brand name του εντυπώνεται, δίχως πολλά τεχνάσματα και φιοριτούρες, στη συνείδηση του καταναλωτή. Αλήθεια πόσες φορές έχετε δει μια διαφήμιση που ενώ θυμάστε την ιστορία και το σλόγκαν, σας διαφεύγει εντελώς το προϊόν; Στην περίπτωση της βιομηχανίας αλλαντικών Νίκας και μόνο η αναφορά του ονόματος (Βλέπεις Νίκας είναι καλό) αρκούσε για να κάνει ο καταναλωτής την απαιτούμενη σύνδεση και να προβεί σε αγορά.

Χθες σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Νίκας, ο άνθρωπος που έθεσε το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του κλάδου τον αλλαντικών. Η πολυετής ενασχόλησή του με το επιχειρείν του χάρισε στιγμές δόξας, αλλά και μια θέση στο βάθρο των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν από το μηδέν και που χάρη στην επιμονή και το όραμά τους, εδραίωσαν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, κερδίζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση των ανταγωνιστών.

Για την ιστορία, οι απαρχές της παραγωγής αλλαντικών σε βιομηχανικό επίπεδο στην Ελλάδα βρίσκονται στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Πρωτοπόρος στον τομέα, ήταν ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία το 1966 και καθιέρωσε το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, το παριζάκι σε σχήμα τετράγωνο για τοστ.

Για περισσότερο από μισό αιώνα η εταιρεία συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους παίχτες της αγοράς καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος. Είναι δε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία του κλάδου των αλλαντικών στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται από το 1991. Άλλωστε χάρη στη δημοφιλία του brand, η εταιρεία άντλησε κεφάλαια ύψους 4,1 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν η κατασκευή πρότυπης παραγωγικής μονάδας στον Άγιο Στέφανο, καθώς και η ίδρυση εταιρειών παραγωγής και διάθεσης αλλαντικών στην Βουλγαρία και Σκόπια.

Σταθμός στην εξέλιξη της ΝΙΚΑΣ ήταν αναμφίβολα το 2003, όταν η διοίκηση της αποφασίζει να αλλάξει ρότα και προβαίνει σε μια κίνηση «ματ», πουλώντας την ιστορική επιχείρηση στην Global Finance έναντι του ποσού των 60 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω κίνηση σε μια μικρή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, που οι επιχειρήσεις είναι οικογενειο-κρατικού χαρακτήρα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως με επικρατέστερη ερμηνεία αυτή της λήξης της ενασχόλησης του κ. Νίκα με το επιχειρείν.

Όταν όμως έχεις το «μικρόβιο» του επιχειρηματία, η οποιαδήποτε εξαγορά ή πώληση νοείται ως κύκλος που κλείνει και ως αφορμή για κάτι νέο.

Ανήσυχο πνεύμα, ο Παναγιώτης Νίκας, δε σταμάτησε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην επιχειρηματική ζωή του τόπου. Άλλοτε μέσω της Λακωνικής Τροφίμων, της «Αλέα», αλλά και μέσω του εμφιαλωμένου νερού με το σήμα «Δίρφυς», ο γνωστός επιχειρηματίας συνέχιζε να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα, που δεν ήταν άλλο από το να δημιουργεί τάσεις και καινοτόμα προϊόντα που θα έμπαιναν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών στις οποίες ήταν μέτοχος, συγκαταλέγεται και η μονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας Οικοφάρμα Πελλοπονήσου, την οποία ίδρυσε από κοινού με τον Παντελή Παντελιάδη, ιδιοκτήτη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ My Market και Metro.

Σημειώνεται ότι η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Νίκα θα τελεστεί αύριο Τρίτη, στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Σπάρτη.