Panama Papers: Ο Άσαντ χρηματοδοτούσε μέσω offshore την πολεμική του μηχανή

Panama Papers: Ο Άσαντ  χρηματοδοτούσε μέσω offshore την πολεμική του μηχανή
epa05236796 A handout picture made available on 30 March 2016 by Syrian Arab news agency SANA shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview given to Russian Ria Novosti and Sputnik news agencies in Damascus Syria 29 March 2016. According to SANA president Assad said that the Russian military support and the support of friends provided to Syria and the Syrian military achievements will lead to the acceleration of the political solution, not the contrary, and affirmed that the victories achieved by the Syrian Arab army will affect the states and powers that are hindering the solution, because these states, mainly Saudi Arabia, Turkey, France and the UK, are betting on the failure on the battlefield in order to impose their conditions at the political negotiations, President al-Assad said 'We didn’t change our stances, neither before the Russian Support, nor after it, adding 'We went to Geneva and continue to show flexibility.' EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Με εταιρείες-βιτρίνες ο Σύρος πρόδρος παρέκαμπτε τις διεθνείς κυρώσεις για ανεφοδιασμό του στρατού του.

Το συριακό καθεστώς κατάφερε να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή του χάρη σε τρεις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα στις Σεϋχέλλες, τα ονόματα των οποίων αποκαλύφθηκαν μετά τη διαρροή των αποκαλούμενων “Εγγράφων του Παναμά”, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με την έρευνα του International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), στο οποίο μετέχουν 109 μέσα ενημέρωσης από 76 χώρες, ο Ράμι Μαχλούφ, ο πάμπλουτος εξάδελφος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εδώ και χρόνια εγκαθιστά τις εταιρείες του σε φορολογικούς παραδείσους. Ο Μαχλούφ είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Με βάση την έρευνα του ICIJ, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και των άλλων δημοσιογραφικών ομίλων, “τρεις συριακές εταιρείες που χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως υποστηρίκτριες του συριακού μηχανισμού καταπίεσης (σ.σ. της αντιπολίτευσης) προσέφυγαν στις υπηρεσίες του Μοσάκ Φονσέκα (σ.σ. του δικηγορικού γραφείου του Παναμά απ’ όπου διέρρευσαν τα έγγραφα) για να ιδρύσουν εταιρείες-βιτρίνες στις Σεϋχέλλες”, γράφει η Monde.

Αυτές οι εταιρείες-βιτρίνες ήταν για το συριακό καθεστώς “ένας τρόπος για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις” που του έχουν επιβληθεί από την έναρξη του πολέμου αλλά και “να κρύψει την περιουσία της οικογένειας Άσαντ” που κυβερνά τη Συρία εδώ και μισό αιώνα.

Οι τρεις συριακές εταιρείες, οι Pangates International, Maxima Middle East Trading και Morgan Additives Manufacturing, “παρείχαν καύσιμα στην πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος, από τους βομβαρδισμούς της οποίας (…) σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άμαχοι από την έναρξη” των συγκρούσεων, το 2011.

Οι εταιρείες αυτές συμπεριλήφθηκαν στη “μαύρη λίστα” του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο του 2014. Η μία τους, η Pangates, που ειδικεύεται στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα, ανήκε στον όμιλο Abdulkarim ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στο καθεστώς, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα.

Η συνεργασία μεταξύ της Pangates και του νομικού γραφείου Μοσάκ Φονσέκα ξεκίνησε τουλάχιστον από το 1999, αλλά μόλις τον Αύγουστο του 2015 η νομική εταιρεία ανησύχησε για τις δραστηριότητες, την ιδιοκτησία και τις κυρώσεις σε βάρος του πελάτη της.

Ο δισεκατομμυριούχος Ράμι Μαχλούφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία, είχε και άλλες εταιρείες-βιτρίνες, όπως η Drex Technologies SA, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους από το 2000. Οι αρχές αυτού του φορολογικού παραδείσου ανησύχησαν για τη νομιμότητα αυτής της εταιρείας μία δεκαετία αργότερα.