To Πανεπιστήμιο Κρήτης στην ελίτ των πανεπιστημίων διεθνώς

To Πανεπιστήμιο Κρήτης στην ελίτ των πανεπιστημίων διεθνώς

Ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι στη κορυφή σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Time.

To μοναδικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που βρίσκεται στην ελίτ των πανεπιστημίων διεθνώς, όπως διαμορφώνεται ετησίως στην κατάταξη των Times, είναι αυτό της Κρήτης. Συγκεκριμένα μεταξύ των 400 ΑΕΙ της κατάταξης βρίσκεται στην ομάδα των θέσεων μεταξύ 301-350 (η κατάταξη εξειδικεύει τις θέσεις μόνο για τα 200 πρώτα πανεπιστήμια, τα υπόλοιπα τα ομαδοποιεί ανά πενηντάδα).

«Παρά τις γνωστές, τεράστιες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πέτυχε να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια ελίτ των ΑΕΙ», αναφέρει η έκθεση.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το California Institute of Technology (Caltech) των ΗΠΑ καθώς συγκέντρωσε 94,9 μονάδες. Δεύτερο είναι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 93,9 μονάδες (Βρετανία), στη τρίτη θέση το Χάρβαρντ με 93,9, στην τέταρτη θέση το Στάνφορντ με 93,8 μονάδες και την πεντάδα κλείνει MIT (Βοστώνη ΗΠΑ) με 93 μονάδες.

Κριτήρια της κατάταξης είναι οι απόψεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, της αγοράς εργασίας και των αρμόδιων κρατικών λειτουργών σε κάθε χώρα. Τις πρώτες 200 θέσεις μονοπωλούν τα πανεπιστήμια των μεγάλων οικονομικά και πληθυσμιακά χωρών, με την πρωτοκαθεδρία στα ΑΕΙ των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, από τα πρώτα 20, 15 είναι των ΗΠΑ και παρεμβάλλονται η Οξφόρδη (2η), το Κέμπριτζ (7ο), το Imperial College (10ο), το Institute of Technology της Ζυρίχης (14ο) και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (20ό).

Βέβαια, μεταξύ των πρώτων 200 πανεπιστημίων έχουν πλασαριστεί ΑΕΙ από χώρες με πληθυσμό αντίστοιχο ή μικρότερο της Ελλάδας, όπως το Βέλγιο (3), το Ισραήλ (2) και από ένα η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία. Μάλιστα, στην 199η θέση βρέθηκε το Πανεπιστήμιο του Μποάτζισι της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνοντας 44,3 μονάδες, ισοβαθμώντας με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Διαβάστε περισσότερα: 

Πανεπιστήμια υπεροχής στο… design

Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου