Πάνω από 2.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη το 2016

Πάνω από 2.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη το 2016

Αρκετά απαισιόδοξοι οι καταναλωτές. 

Για ένα ακόμη δεκάμηνο συνεχίζεται η αρνητική σχέση ανάμεσα στις εγγραφές και τις διαγραφές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 διεγράφησαν από το ΕΕΘ 2.047 επιχειρήσεις ενώ ενεγράφησαν 1.769.

Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015, είχαν εγγραφεί περίπου οι ίδιες (1.772) και είχαν διαγραφεί αρκετά περισσότερες (2.751).

Η πλειονότητα εγγραφών/διαγραφών αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις(1.270 εγγραφές έναντι 1.767 διαγραφών), ακολουθούν οι Ομόρρυθμες (184 εγγραφές σε σχέση με 180 διαγραφές) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ) με 179 εγγραφές έναντι 14 διαγραφών.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης δήλωσε: «Δυστυχώς αποδεικνύουν ότι ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά, με τα λουκέτα να είναι περισσότερα από τις ενάρξεις λειτουργίας. Δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Οι υπεύθυνοι πρέπει να εργαστούν εντατικά, για να δώσουν λύσεις που θα ανακουφίσουν τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου».

Αποθαρρυντικά είναι και τα ευρήματα του τελευταίου Βαρόμετρου που διενήργησε κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου, ενώ από την άλλη οι επιχειρηματίες παραμένουν μεν απαισιόδοξοι, αλλά με βελτιωμένες τις προσδοκίες σε σχέση με τον Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες, ενώ από τις απαντήσεις των καταναλωτών προκύπτει πως θεωρούν ότι θα επιδεινωθεί η δική τους οικονομική κατάσταση όσο και η εθνική οικονομία. Στα ίδια επίπεδα παραμένει η απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά την ανεργία, ενώ σταθερή είναι η απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, καθώς και απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον. Επίσης, παρατηρείται πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 11%, ενώ το 42% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις. Το 47% δηλώνει ότι τα φέρνει ίσα ίσα με τα εισοδήματά του (έναντι 49% τον Μάρτιο).