Πάνω από 350.000 οι αιτήσεις για τα αναδρομικά – Τι θα γίνει με όσους δεν κατέθεσαν αγωγές

Πάνω από 350.000 οι αιτήσεις για τα αναδρομικά – Τι θα γίνει με όσους δεν κατέθεσαν αγωγές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου οι αιτήσεις θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά. Σε αναμονή για την απόφαση του ΣτΕ.

Καθημερινή είναι πλέον η παρουσία των συνταξιούχων στα ταμεία, τους συλλόγους και τα δικηγορικά γραφεία καθώς σπεύδουν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις και αγωγές για την επιστροφή των αναδρομικών.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής ηλεκτρονικά με στόχο τη διακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων ξεπέρασαν ήδη τις 350.000 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα διπλασιαστούν.

Ο συνωστισμός που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ανάγκασε τη διοίκηση να ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά, οι αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στην κύρια και την επικουρική σύνταξη και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές έντυπες αιτήσεις .

Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει αίτηση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, το ζήτημα των αναδρομικών δεν είναι θέμα αίτησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου ήταν ελάχιστοι εκείνοι που είχαν κάνει αγωγές αλλά τα αναδρομικά τα παίρνουν όλοι οι δικαιούχοι στο σύνολό τους.

Το ζήτημα ωστόσο των αναδρομικών είναι μεγάλο καθώς το συνολικό ποσό προσεγγίζει 10 δισ. ευρώ. Έτσι πολλά θα κριθούν μεν από την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, ωστόσο η απόφαση λόγω εύρους του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται είναι μια απόφαση που θα παρθεί από το Μαξίμου.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το ΓΛΚ είναι η αναδρομική αποκατάσταση των συνταξιούχων που απειλεί με δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως μόνο για τα Δώρα θα χρειαστούν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 9 δισ. ευρώ.