«Πανστρατιά» εγχώριων και διεθνών φορέων για το τέλος του brain drain

«Πανστρατιά» εγχώριων και διεθνών φορέων για το τέλος του brain drain

Οι πρέσβεις Ολλανδίας και Γαλλίας και οι πρωτοβουλίες EGG και EquiFund αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της startup σκηνής.

 

Το μήνυμα να σταματήσει το «brain drain», τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει και έχει ιδιαίτερη ανάγκη τους νέους και την καινοτομία, έστειλαν οι πρέσβεις της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί και της Ολλανδίας Κασπάρ Φέλντκαμπ, στη συζήτηση που στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Ήταν μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Ξεκινώντας τη δική σου Επιχείρηση», στην οποία παρουσιάστηκαν η γαλλική πρωτοβουλία MAZINNOV, η ολλανδική Orange Grove και οι πρωτοβουλίες EGG και EquiFund.

Η συζήτηση συνέβαλε στην ενημέρωση και ενθάρρυνση των νέων επιχειρηματιών να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η πρωτοβουλία Orange Grove η οποία μετράει πλέον πέντε χρόνια ζωής, απευθύνεται στους νέους startupers με καινοτόμες ιδέες. Τους προσφέρει το χώρο εργασίας και τη διασύνδεση με μέντορες και εταιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να τους προσφέρουν τεχνογνωσία ώστε να κάνουν το άλμα προς την επιχειρηματικότητα.

Ως τώρα 149 startups έχουν εγγραφεί στις λίστες του Orange Grove, το οποίο έχει παραρτήματα στην Αθήνα και την Πάτρα και δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις δύο φορές τον χρόνο.

«Στηρίζουμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι κλειδί για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα. Η ανάκαμψη της χώρας είναι προς το συμφέρον και της Ολλανδίας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Κασπάρ Φέλντκαμπ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Κριστόφ Σαντεπί υπογράμμισε ότι η νεοφυής και καινοτόμα επιχειρηματικότητα «έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, τώρα που ανακάμπτει, που επιστρέφει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα».

Ο Γάλλος πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβουλία MAZINNOV που έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο φόρουμ από το 2016. Πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα να σταματήσει το «brain drain» και να έχουν οι νέοι πραγματικές επιλογές να μείνουν ή να φύγουν, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο δίκτυο MAZINΝOV, είπε ότι αυτό που κάνει είναι να φέρνει σε επαφή τα δύο «οικοσυστήματα», το ελληνικό με το καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και το γαλλικό που είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Απ’ αυτή την ώσμωση, είπε, επιδιώκουμε να υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες που θα δώσουν ώθηση στις αρχικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και θα τις ενισχύσουν ώστε να επιβιώσουν στην αγορά.

Τον Οκτώβριο αναχωρεί για το Παρίσι αποστολή με επιλεγμένες startups προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια εκδήλωση με χιλιάδες συμμετοχές νεοφυών επιχειρήσεων απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Γάλλος πρέσβης επεσήμανε ότι ο καπιταλισμός, όπως λειτουργεί στην Ελλάδα, δεν ευνοεί τους νέους και παρατήρησε ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο.

Ο Αρίστος Δοξιάδης που δραστηριοποιείται στις επιχειρηματικές συμμετοχές και είναι εταίρος στα κεφάλαια επενδύσεων τεχνολογίας Openfund και Big Pi τόνισε ότι οι νέοι αξίζει να δοκιμάσουν τη δική τους επιχείρηση, ότι οι startups επειδή δεν απαιτούν βαριές εγκαταστάσεις, είναι λιγότερο εξαρτημένες από το θεσμικό σύστημα και ότι αυτό που απαιτείται πρωτίστως από απ’ αυτές είναι να έχουν σχεδιαστεί με εξωστρέφεια.

Σημείωσε επίσης ότι στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά υπάρχει κινητικότητα και ανέφερε ως καλό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.