Παπαδημούλης: Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια

Παπαδημούλης: Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια
epa04661820 An archive picture dated 18 December 2013 and made available 14 March 2015 of Greek EU parliament member Dimitris Papadimoulis during speaking at a session of the Greece parliament in Athens, Greece. Papadimoulis currently serves as a Vice-President of the European Parliament. EPA/SIMELA PANTZARTZI

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι Ελλάδα και Σκόπια επιδιώκουν να λύσουν τη μακρόχρονη διαμάχη γύρω από το όνομα.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Απόφαση που εγκρίθηκε σχετικά με τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια»

Στη συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Γειτονίας και διαπραγματεύσεων διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:

«Κα Μογκερίνι και κε Χαν,

Η χώρα μου, η Ελλάδα, και η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει θερμά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια. Υποστηρίζουμε έναν “οδικό χάρτη” δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία τα 27 κράτη μέλη, να γίνουν 33.
Κάτι τέτοιο απαιτεί σχέσεις καλής γειτονίας, σταθερότητα συνόρων, ειρηνική συνύπαρξη, κράτος δικαίου, καταπολέμηση της διαφθοράς, δημοκρατία, συνανάπτυξη, επενδύσεις.

Και πρέπει να κάνουν και τα έξι κράτη μέλη τη δική τους δουλειά, όμως πρέπει να βοηθήσει έμπρακτα και όχι με λόγια μόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί αυτή ήταν στρατηγική από τη Θεσσαλονίκη, το 2003, και ξεχάστηκε για 15 χρόνια.

Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι κυβέρνησεις Τσίπρα και -η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για να λύσουν και μια μακρόχρονη διαμάχη γύρω από το όνομα, που εμποδίζει τη συνανάπτυξη την ειρηνική όλων των βαλκανικών λαών.

Και χαίρομαι, γιατί και η Κομισιόν και το σύνολο σχεδόν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια -και όχι ανιστόρητους λαϊκισμούς και εθνικισμούς, που βλάπτουν τα συμφέροντα και των βαλκανικών λαών και της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Είναι η ώρα να περάσουμε στην πράξη».