Παπαστράτος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Barilla Hellas επενδύουν μισό δισ. στην Ελλάδα

Παπαστράτος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Barilla Hellas επενδύουν μισό δισ. στην Ελλάδα
Photo: Ingram Publishing

Οι τρεις επιχειρήσεις συνεχίζουν να επεκτείνονται στη χώρα και αν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ επενδύουν η Παπαστράτος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Barilla Hellas, γεγονός που πιστοποιεί τη δύναμη των επωνύμων προϊόντων και μπορεί να αποτελέσει σημείο εμπιστοσύνης και για άλλες επενδύσεις στη χώρα, σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΒΕΠ η εταιρεία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επενδυθεί για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, το καινοτόμο προϊόν της Philip Morris International.

Η επένδυση της εταιρείας Παπαστράτος δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας και έχει πολλαπλά, σημαντικά και άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και το κοινωνικό σύνολο.

Η νέα επένδυση, εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Philip Morris International και η Παπαστράτος για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Στο πλαίσιο αυτό, με την ολοκλήρωση της επένδυσης, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού τα οποία δεν περιλαμβάνουν καύση.

Σύμφωνα με τον ΕΣΒΕΠ, σημαντική είναι και η επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία για αρκετά χρόνια προσφέρει στην ελληνική αγορά υψηλές προστιθέμενες αξίες και διεθνή φήμη στην ελληνική ζυθοποιία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ζωούλης Μηνά υποστήριξε ότι την περίοδο 2010-2016 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ, κυρίως για την προώθηση των εξαγωγών, την ανάπτυξη και κυκλοφορία νέων προϊόντων και την αγορά νέου εξοπλισμού για την αναβάθμιση των εργοστασίων της. Για την τριετία 2017-2019 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 61 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, αλλά και τη θέλησή της να παράγει αξία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μηνά.

Μια ακόμη σημαντική επένδυση από εταιρεία μέλος του ΕΣΒΕΠ, είναι αυτή της Barilla Hellas, η οποία έχει επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή.

«Από αυτά που προηγούνται γίνεται καταφανές ότι τα επώνυμα προϊόντα είναι παραγωγοί θέσεων εργασίας, κατά κύριο δε λόγο σε τομείς όπως η καινοτομία και οι υψηλές τεχνολογίες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΒΕΠ.