Παπαστράτος: Η ομάδα που οδηγεί την εταιρεία στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της

Παπαστράτος: Η ομάδα που οδηγεί την εταιρεία στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της

Η Παπαστράτος βρίσκεται και φέτος στις υψηλότερες θέσεις της λίστας Most Admired Companies και τα στελέχη της αποκωδικοποιούν το μείγμα της στρατηγικής της εταιρείας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν ανέκαθεν ένας από τους σημαντικότερους δείκτες για την αναπτυξιακή πορεία μιας εταιρείας. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός παράγοντας, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για έννοιες όπως η επιτυχία και η εξέλιξη. Τότε τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς στην εξίσωση η μεταβλητή που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα και καθορίζει το αποτέλεσμα δεν είναι άλλη από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Όραμα, προσήλωση στις αξίες και τους στόχους, καινοτομία, συνέπεια και έμφαση στην ομάδα είναι εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, αξιοθαύμαστη. Πόσες, όμως, επιχειρήσεις λειτουργούν με βάση τα παραπάνω πρότυπα και πόσες έχουν τελικά αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρουν για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο δημιουργώντας «κοινωνική ενσυναίσθηση»;

Η Παπαστράτος είναι μία από τις εταιρείες που για τέταρτη συνεχή χρονιά καταφέρνει να καταγράψει υψηλές επιδόσεις στη λίστα Most Admired Companies, την οποία καταρτίζει το Fortune σε συνεργασία με τη KPMG. Η διοίκησή της βρέθηκε αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση που «χτύπησε» και το επιχειρείν, αλλά και με την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού που αλλάζει γρήγορα τα δεδομένα. Γνώριζε πως η διατήρηση της θέσης στην κορυφή απαιτούσε ριζικές αλλαγές και δίχως να χάσει πολύτιμο χρόνο πήρε τη γενναία απόφαση να κινηθεί ταχύτερα από τον ανταγωνισμό, βάζοντας τα θεμέλια για μια νέα εποχή στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας.

Και αν για κάποια στελέχη το να προβούν σε εσωτερικό και εξωτερικό μετασχηματισμό της επιχείρησής τους φαντάζει «ουτοπία», η Παπαστράτος απέδειξε στην πράξη πως είναι ικανή για όλα, αφού έπειτα από εννέα δεκαετίες αδιάλειπτης δραστηριοποίησης, έκανε στροφή 180 μοιρών, αλλάζοντας ριζικά το εταιρικό «DNA» της. Από παραδοσιακή καπνοβιομηχανία, πλέον είναι ο πρεσβευτής ενός κόσμου χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Ειδικότερα, το 2018 η Παπαστράτος σταμάτησε την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων, ολοκληρώνοντας μια επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, και πλέον περνάει σε μια νέα εποχή που θα παράγει αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το καινοτόμο καπνικό προϊόν, το IQOS.

Με έδρα και παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, με περισσότερους από 1.200 άμεσα και έμμεσα εργαζομένους (με την ολοκλήρωση της επένδυσης), 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές, η Παπαστράτος είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, μέσω της μητρικής Philip Morris International, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ελληνικών καπνών, καθώς απορροφά πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με συνεχείς τριετείς συμφωνίες.

Τίποτα, όμως, από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν υπήρχε η κατάλληλη ομάδα για να υποστηρίξει τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελέστηκαν. Το Fortune βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο για να συναντήσει από κοντά μερικά από τα βασικά στελέχη που αποτελούν την «ψυχή» της Παπαστράτος και είναι υπεύθυνα για τη μετάβασή της στη «smoke free» εποχή.

Για τον επικεφαλής της Παπαστράτος, Χρήστο Χαρπαντίδη, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της ιστορικής βιομηχανίας από το 2015, η υπεροχή της εταιρείας οφείλεται στην ικανότητα των ανθρώπων της να αναπροσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα, οδηγώντας τις εξελίξεις σε έναν κύκλο καινοτομίας και ποιότητας προς όφελος και της κοινωνίας.

Σχολιάζοντας τη διάκριση της Παπαστράτος στη λίστα Most Admired Companies, ο πρόεδρος και CEO της ελληνικής πολυεθνικής δεν κρύβει την περηφάνια του και τονίζει πως τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του ο εν λόγω τίτλος ενέχει μεγάλο «ειδικό βάρος», γιατί βασίζεται σε αξιολόγηση που προέρχεται από την ίδια την αγορά, από ανθρώπους που λειτουργούν στον ίδιο χώρο και κατανοούν τις προκλήσεις του επιχειρείν και της διαχείρισης των εργαζομένων.

Ρωτήσαμε έξι στελέχη της Παπαστράτος για το νέο όραμα της εταιρείας, τη μετάβαση σε Heat-not-Burn προϊόντα, τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης και για τη διάκριση στην έρευνα Most Admired Companies και το 2018.

Χρήστος Χαρπαντίδης: Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Παπαστράτος

Νιώθω καλά μέσα μου γνωρίζοντας πως οι διακρίσεις μας δεν είναι «πυροτεχνήματα». Το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται αντανακλά τον συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας δύσκολος, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικός αγώνας αντοχής που απαιτεί συνέπεια και αφοσίωση στον στόχο.

Μπορείς εύκολα να εντυπωσιάσεις μια φορά, αλλά το να κερδίσεις τον θαυμασμό δεν είναι απλή υπόθεση. Για να το πετύχεις, βασική προϋπόθεση είναι οι επιδόσεις στην αγορά, τα οικονομικά σου μεγέθη. Όμως και οι αριθμοί από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί. Θεωρώ πως ο πιο σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με τον ευρύτερο ρόλο των εταιρειών στην κοινωνία. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αλλά στη στάση, την κουλτούρα, τον εταιρικό τους σκοπό. Πρέπει να τοποθετείς στο κέντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον πολίτη, όχι μόνο τον πελάτη. Πρέπει να νοιάζεσαι, να εμπλέκεσαι, να εμπνέεις και να εμπνέεσαι από την κοινωνία. Πρέπει να είσαι παρών ουσιαστικά, να έχεις «κοινωνική ενσυναίσθηση».

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο και αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας στον περιορισμό της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα. Θέλουμε να συνεισφέρουμε, ουσιαστικά –όχι μόνο συμβολικά– στη λύση αυτού του μεγάλου παγκόσμιου προβλήματος και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Ταυτόχρονα, θέλουμε να πάρουμε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι και άλλους φορείς, οργανισμούς, την κοινωνία. Έτσι προέκυψε και η υποστήριξη που παρείχαμε πρόσφατα στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ να γίνει η πρώτη SmokeFree Διεθνής Έκθεση στα χρονικά. Θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο να στηρίζουμε σταθερά κάθε ανάλογη πρωτοβουλία για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Ιάκωβος Καργαρώτος: Αντιπρόεδρος Παπαστράτος

Στην καρδιά αυτής της τεράστιας αλλαγής βρίσκεται η καινοτομία. Είναι η επιστήμη και η εξέλιξη της τεχνολογίας που επέτρεψαν στη Philip Morris International να δώσει μορφή στο όραμά της για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Προφανώς και αυτή η εξέλιξη δεν ήρθε μόνη της. Η PMI έχει επενδύσει πάνω από 4,5 δισ. δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων που δεν καίνε τον καπνό, ενώ περισσότεροι από 430 επιστήμονες και μηχανικοί συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα στα ερευνητικά κέντρα της εταιρείας στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη για τα επόμενα βήματα. Η Παπαστράτος δεν ακολούθησε απλώς αυτή την αλλαγή. Μπήκε στην πρώτη γραμμή αυτού του παγκόσμιου εγχειρήματος. Ήταν για εμάς μια τεράστια πρόκληση, καθώς έπρεπε έπειτα από 87 χρόνια να σταματήσουμε την παραγωγή τσιγάρων και να αρχίσουμε να παράγουμε ένα νέο προϊόν για όλη την PMI. Το τολμήσαμε, γιατί πιστέψαμε ότι αυτό ήταν το σωστό. Προχωρήσαμε σε έναν βαθύ εταιρικό μετασχηματισμό που δεν άφησε τίποτα ίδιο.

Από το 2003 η Παπαστράτος έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από ένα δισ. ευρώ. Πριν από 1,5 περίπου χρόνο, όταν ανακοινώσαμε το τελευταίο επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 εκατ. ευρώ, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας χαρακτήρισαν τρελούς. Και όμως, σήμερα η επένδυση έχει πάρει «σάρκα και οστά». Η Παπαστράτος έχει διακόψει οριστικά την παραγωγή τσιγάρων, μετατρέποντας το εργοστάσιό της στο μόλις δεύτερο παραγωγικό κέντρο της PMI για τα καινοτόμα καπνικά προϊόντα της. Δημιουργούμε 400 νέες θέσεις εργασίας ενώ σύντομα θα παράγουμε 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού ετησίως.

Γιώργος Παρτσακουλάκης: Γενικός διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Παπαστράτος

Η νέα επένδυση δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, και μέχρι σήμερα έχουμε ήδη εντάξει στην οργάνωση του εργοστασίου περίπου τους μισούς. Λειτουργούμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δράσεων για την αρμονική ενσωμάτωση των νέων εργαζομένων μας, που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση ενημερωτικές συναντήσεις για τις βασικές πολιτικές και τη γενική λειτουργία της εταιρείας, εκπαιδεύσεις, καθώς και τακτικές συναντήσεις με τη διοίκηση, αναφορικά με τον μετασχηματισμό του εργοστασίου, την πορεία του IQOS στην αγορά και το όραμά μας για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Παράλληλα, οι νέοι συνάδελφοι εντάσσονται στον ετήσιο κύκλο στοχοθέτησης και αξιολόγησης, ενώ μέσα από τη συμμετοχή τους στις τακτικές δράσεις του προγράμματος Wellbeing @ Papastratos (αθλητισμός, υγεία, εθελοντισμός κ.ά.) τους δίνεται η ευκαιρία να δεθούν ταχύτερα με την ευρύτερη κοινότητα των εργαζομένων μας.

Νίκος Φλίγκος: Γενικός διευθυντής Πωλήσεων Παπαστράτος

Από τον Οκτώβριο του 2016 που το IQOS μπήκε στη ζωή μας, η δομή της οργανωσης Πωλήσεων έχει αλλάξει ριζικά. Για πρώτη φορά «μιλήσαμε» απευθείας στον καταναλωτή μας μέσα από νέα κανάλια πωλήσεων (ηλεκτρονικό κατάστημα και φυσικά καταστήματα), ενώ χρειάστηκε να προσαρμόσουμε και το τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας. Είναι μια διαδρομή με πολλές προκλήσεις, από την οποία κάθε μέρα, ακόμη και σήμερα, μαθαίνουμε κάτι νέο. Και ακριβώς επειδή συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, φροντίζουμε να διατηρούμε ευελικτη και τη στρατηγική μας, ενσωματώνοντας ό,τι νέο προκύπτει. Τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πωλήσεις του νέου προϊόντος. Εχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτή η πρωτιά μάς χαροποιεί ιδιαίτερα και, παράλληλα, μας εμπνέει να οραματιστούμε ένα μέλλον χωρίς τον καπνό του τσιγάρου.

Αθηνά Καλαντζή: Γενική διευθύντρια Reduced Risk Products Παπαστράτος

Πήραμε μια τολμηρή απόφαση να επικεντρωθούμε στο νέο καινοτόμο προϊόν και να φέρουμε μια μεγάλη ανατροπή στην αγορά μας. Τα Heat-not-Burn προϊόντα ή αλλιώς τα smoke-free προϊόντα, βασισμένα στην τεχνολογία θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού, προσφέρουν μια καλύτερη εναλλακτική στους ενήλικους καπνιστές από πολλές απόψεις. Θεωρούμε πως σταδιακά οι καπνιστές
θα μετακινηθούν προς την κατηγορία αυτή, μακριά από το συμβατικό τσιγάρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά και άλλα προϊόντα τα οποία διαφοροποιούνται σημαντικά από τα τσιγάρα.

Η εκτίμησή μας είναι ότι όλο και περισσότεροι «παίκτες» θα κάνουν την είσοδό τους στην αγορά των εναλλακτικών προϊόντων καπνού. Η PMI επιδιώκει πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά και έτσι, επενδύοντας σταθερά στην έρευνα και ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, έχει αναπτύξει ήδη και άλλες πλατφόρμες προϊόντων τα οποία θα κυκλοφορήσουν στο προσεχές μέλλον με στόχο να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών όσων επιλέγουν να μη διακόψουν το κάπνισμα. Αρκεί να σημειώσουμε πως το 2017, το 75% του budget της PMI σε έρευνα και ανάπτυξη αφορούσε τα smoke-free προϊόντα.

Χριστίνα Ακουρή: Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας Παπαστράτος

Καθετί που κάνεις πρέπει να μεταφράζεται σε οφέλη για τον τόπο και τους ανθρώπους, προκειμένου η παρουσία σου να έχει ουσιαστική σύνδεση με την κοινωνία. Για την Παπαστράτος αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αρχίζει από την εταιρική μας κουλτούρα και καταλήγει σε πρακτικές που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το περιγράφουμε σε μια φράση: «Αφήνουμε πίσω μας μέλλον». Τα πάντα στη λειτουργία μας, από τις παροχές στους εργαζομένους μας μέχρι τις ενέργειες για τη στήριξη της κοινωνίας, έχουν κοινό παρονομαστή το μέλλον, δημιουργούν δηλαδή προοπτικές βιωσιμότητας.

Όσον αφορά στη στήριξη της κοινωνίας, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το οποίο έχουμε επενδύσει περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ από το 2009. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες συνδέονται άμεσα με τους στόχους του ΟΗΕ και την «ατζέντα 2030» για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα τελευταία δύο χρόνια δίνουμε έμφαση στην ενδυνάμωση της γυναίκας και στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς θεωρούμε πως αποτελούν δύο πολύ διαφορετικές, αλλά εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα», ενώ είμαστε στρατηγικοί συνεργάτες στο Disrupt Greece, τον μεγάλο κύκλο καινοτομίας για τις ελληνικές startups. Τέλος, νέες δράσεις προγραμματίζονται για τον επόμενο χρόνο προκειμένου να διεκδικήσουμε μια υψηλή θέση στη λίστα Most Admired Companies 2019 και να συνεχίσουμε να «αφήνουμε πίσω μας μέλλον».

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.