Παραμένουν οι διαφωνίες ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος

Παραμένουν οι διαφωνίες ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος

Οι επαφές και τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.

Τάσος Δασόπουλος

Χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (που προϋποθέτει ως γνωστό την ελάφρυνση του χρέους) η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα ύψους 3,6 δισ ευρώ που θα ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες, τόνισε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών μετά το τέλος των συναντήσεων της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον.

«Το ΔΝΤ θέλει περισσότερη σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αν η άλλη πλευρά δεν δεχθεί κάποιο από τα συμφωνηθέντα (σ.σ. απομείωση του χρέους αποφάσεις για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018) τότε το Ταμείο δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα τα μέτρα για την διετία 2019 -2020 δεν θα εφαρμοστούν» τόνιζε η ίδια πηγή εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι υπάρχει χρόνος για να έχουμε συνολική συμφωνία (global agreement) μέχρι και τις 22 Μαΐου.

Παραδέχθηκε πάντως ότι μέχρι στιγμής υπάρχει διαφωνία Βερολίνου – ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους την οποία όμως απέδωσε σε διαπραγματευτική τακτική και των δύο πλευρών. «Όταν μπαίνει σε μια διαπραγμάτευση δεν λες από την αρχή ποιο θα είναι το σημείο προσγείωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος του ΥΠΟΙK τόνισε ότι στο θέμα των αποφάσεων για τα πλεονάσματα μετά το 2018 οι δύο πλευρές βρίσκονται σε φάση σύγκλισης. «Αν είναι να διαφωνήσουν για ένα θέμα αυτό δεν θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Γερμανία σίγουρα δεν θέλει να πάει με το θέμα της Ελλάδας ανοιχτό στις εθνικές εκλογές.

Τόνισε πάντως ότι πλέον από τις συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ η ελληνική αποστολή έμεινε με την εντύπωση ότι το άγχος του χρόνου δεν το έχει μόνο η ελληνική πλευρά αλλά και όλοι οι «πρωταγωνιστές» του ελληνικού προγράμματος οι οποίοι κατανοούν επίσης ότι πρέπει να έχουμε συμφωνία μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί μετά την συνάντηση που αργά χθες το απόγευμα με την ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε συμφωνία μέχρι και τις 22 Μαΐου απάντησε ότι οι πολιτικές παράμετροι , τις έχουν ήδη συζητήσει στη Μάλτα. «Η ιδέα ότι πρέπει να βρεθεί συμφωνία και το γεγονός ότι υπήρξε πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 δίνει επίσης εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία και ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα». Σχετικά με την διαφωνία Βερολίνου – ΔΝΤ τόνισε «Δουλεύουμε μαζί για να φτάσουμε στα ίδια νούμερα. Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλο δεν εξυπηρετεί τον στόχο. Γιατί στο τέλος θα είμαστε μαζί, χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να βρούμε μια κοινή staff level Agreement και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε”.

Έτοιμο το μνημόνιο ΕΕ και ΔΝΤ

Πηγές του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν μάλιστα ότι τόσο το τεχνικό όσο και το πολιτικό κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου και η συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ πλέον έτοιμα και αναμένεται να σταλούν στις ελληνικές αρχές για επεξεργασία ακόμη και σήμερα.

Μάλιστα σημείωνε ότι ακόμη και ο σκληρός του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν που ήταν το τελευταίο ραντεβού της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον συμφώνησε σε αυτήν την ιδέα. Δηλαδή να κλείσουν πρώτα τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης και μετά τα μικρότερα.

Σε ότι αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα ο αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών τόνισε η ελληνική πλευρά περιμένει μια αξιολόγηση εξπρές που δεν θα ξεπεράσει τις 5-6 ημέρες θα κλείσουν τα θέματα και δεύτερης αξιολόγησης και θα ψηφιστούν μέχρι και τις 15 Μάιου.

«Στόχος μας είναι να πάμε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου έχοντας την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην συζήτηση για το χρέος που θα διεξάγεται παράλληλα. Αυτή είναι η στρατηγική» τόνιζε η ίδια πηγή.

Αισιόδοξος και ο Σόιμπλε

Μεταφέροντας τις εντυπώσεις από την συνάντηση της ελληνικής αποστολή με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ.. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η ίδια πηγή τόνιζε ότι εμφανίστηκε θετικός στο να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό. Όταν εφαρμοστεί το πακέτο πολιτικής τότε θα ανοίξει και την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «Θα το συζητήσει το χρέος το ξέρει ότι η συζήτηση αρχίζει μόλις υπάρχει το MEFP (τεχνικό μνημόνιο) και το MOU (μνημόνιο πολιτικών) δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Στάση αναμονής από τις ΗΠΑ

Σε ότι αφορά την συνάντηση που είχε η αποστολή με τον υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ Αντυ Μπόουκολ η εκτίμηση του υπουργείου οικονομικών είναι ότι δεν έχει ακόμη διαμορφώσει συγκεκριμένα πολιτική για το ελληνικό πρόγραμμα.

Υπήρξε όμως η θέση από τον αξιωματούχο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι όλες οι πλευρές καταλήξουν σε μια σταθερή συμφωνία που θα αποτελεί μια συνολική λύση για χρέος, πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις τότε η Αμερικανική Κυβέρνηση θα υποστηρίξει ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: news247.gr