Παραμονή στις υπηρεσίες της ΕΕ μετά το Brexit ψήφισε η βρετανική βουλή – Νέα ήττα για τη Μέι

Παραμονή στις υπηρεσίες της ΕΕ μετά το Brexit ψήφισε η βρετανική βουλή – Νέα ήττα για τη Μέι
epa05724486 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street to make her Brexit speech at Lancaster House in London, Britain, 17 January 2017. The prime minister will address potential sticking points including transitional arrangement and single market access. EPA/HAYOUNG JEON

Η απόφαση της Βουλής των Λόρδων είναι ενδεικτική του διχασμού που χαρακτηρίζει τη βρετανική πολιτική σκηνή. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπέστη άλλη μια ήττα στην Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου σήμερα που καταψήφισε το σχέδιό της να αποχωρήσει η χώρα από όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή ήταν η 11η φορά τις τελευταίες εβδομάδες που οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Brexit, τα νομοσχέδια που θα τερματίσουν και επισήμως τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, καταψηφίζονται στη Βουλή των Λόρδων.

Η αντιπολίτευση αλλά και «αντάρτες» από το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι τάχθηκαν (με ψήφους 298 υπέρ έναντι 227 κατά) υπέρ μιας τροπολογίας που ορίζει ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμετέχει ή να διατηρεί επίσημες σχέσεις με τις υπηρεσίες της ΕΕ και μετά την αποχώρησή της, τον Μάρτιο του 2019. Η κυβέρνηση είχε προτείνει να παραμείνει η χώρα σε ορισμένες μόνο υπηρεσίες (για παράδειγμα, σε όσες αφορούν την ασφάλεια των φαρμάκων, των χημικών ή της αεροπλοΐας) και να αποχωρήσει από τις υπόλοιπες.

Με το Brexit η Βρετανία θα αποχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα από τη Europol, την ευρωπαϊκή αστυνομία, ενώ αυτομάτως θα λήξει και η συμμετοχή της σε υπηρεσίες όπως για παράδειγμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

«Το να ιδρύσουμε δικούς μας θεσμούς απαιτεί πολύ χρόνο, χρήμα και τεχνογνωσία, από τα οποία ουσιαστικά έχουμε έλλειψη. Η τροπολογία φροντίζει κάπως να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής μας ως πολίτες», εξήγησε ο Σάιμον Χάσκελ, μέλος του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή των Λόρδων.

Η απόφαση της Βουλής των Λόρδων μπορεί να ανατραπεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όμως υπογραμμίζει τον διχασμό στο κοινοβούλιο για το θέμα του Brexit και θα μπορούσε να ενθαρρύνει εκείνους που ελπίζουν να εκτροχιάσουν τα σχέδια της Μέι για να σφυρηλατήσουν μια νέα σχέση με την ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Και τα δύο σώματα θα πρέπει να συμφωνήσουν για την τελική διατύπωση του κειμένου, προκειμένου να εγκριθεί ως νόμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters