Το παρασκήνιο των αποκαλύψεων Σνόουντεν σε ένα ντοκιμαντέρ

Το παρασκήνιο των αποκαλύψεων Σνόουντεν σε ένα ντοκιμαντέρ

Τι έγινε λίγες ημέρες πριν τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών της NSA στα ΜΜΕ από τον Αμερικανό πράκτορα.

Μαζί με τη σύντροφό του Λίντσεϊ Μιλς φαίνεται πως ζει πλέον στη πρωτεύουσα της Ρωσίας ο Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ με τίτλο Citizenfour, που ρίχνει φως στην επεισοδιακή καθημερινότητα του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε την Παρασκευή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στον Τύπο, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη σύντροφό του το 2013 στη Χαβάη, στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης από τις ομοσπονδιακές αρχές. Το ίδιο έτος ο πρώην σύμβουλος της NSA κατέφυγε στη Ρωσία όπου του χορηγήθηκε άσυλο.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο φέρει την υπογραφή της Λόρα Πόιτρας, ακολουθεί τα βήματα του Σνόουντεν λίγες ημέρες πριν αυτός εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ και ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Ρωσία, καθώς και τις συναντήσεις με δημοσιογράφους από τις εφημερίδες Washington Post και Guardian στις οποίες ο Σνόουντεν διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της NSA.

Η Πόιτρας κατέγραψε τις περισσότερες σκηνές του ντοκιμαντέρ όταν αυτή και ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ ταξίδεψαν στο Χονγκ Κονγκ με σκοπό να συναντηθούν με τον Σνόουντεν τον Ιούνιο του 2013. Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτονται επίσης οι λόγοι που ώθησαν τον πρώην σύμβουλο της NSA να διαρρεύσει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Αφηγείται την ιστορία κοινών ανθρώπων οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις», δήλωσε ο Σνόουντεν στην εφημερίδα Guardian.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο