Παρευξείνια Τράπεζα: Στόχος η αυξημένη παρουσία στην Ελλάδα

Παρευξείνια Τράπεζα: Στόχος η αυξημένη παρουσία στην Ελλάδα

Νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων εξετάζει στην Ελλάδα, η πολυμερής αναπτυξιακή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

Νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων, για το ποσόν των 400 εκατ. ευρώ, εξετάζει στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η πολυμερής αναπτυξιακή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνια”), όπως αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρός της, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ihsan Ugur Delikanli), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία είναι σύνθετη και απαιτεί πολλά προπαρασκευαστικά στάδια (οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν όλες οι προτάσεις).

Ο ίδιος επισημαίνει ότι “υπάρχουν καλές προοπτικές, ώστε σύντομα το ποσό των εκταμιευμένων δανείων στην Ελλάδα να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 183 εκατ. σήμερα, ξεπερνώντας τους στόχους της στρατηγικής που είχε καταρτιστεί” και προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα (μέσω των επιχειρήσεών της) εξελίχθηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο δανειολήπτη της Παρευξείνιας μετά την Τουρκία, έναντι της όγδοης θέσης που κατείχε μεταξύ 11 κρατών το 2015. Επισημαίνει, δε, ότι στόχος της Τράπεζας είναι η αύξηση της παρουσίας της και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ο κ.Ντελικανλί σημειώνει επίσης ότι “από την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, με στόχο τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη δημιουργία των συνθηκών για την επιστροφή στη βιωσιμότητα”. Ωστόσο, προσθέτει, ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικών και τον βαθμό επιτυχίας της εφαρμογής, “αναμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη από αυτή που καταγράφηκε πριν από την κρίση του 2008”.

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρισκόταν πέρυσι στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών στην κατάταξη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας, έναντι της 72ης το 2017, επισημαίνοντας ότι η τάση είναι θετική κι ότι “εάν η επιστροφή στην ανάπτυξη συνοδεύεται από νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός”.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η διοίκηση της Παρευξείνιας διατηρεί υψηλού επιπέδου διάλογο με τις αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας, σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας (σ.σ. στο οποίο μετέχουν -ώς οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστό 16,5% έκαστη- οι χώρες Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, καθώς επίσης και το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Ρουμανία).

“Το Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας υποστηρίζει τη συμμετοχή της Σερβίας. Νωρίτερα φέτος, είχαμε μια σειρά επαφών στο Βελιγράδι και λάβαμε θετικά μηνύματα από την κυβέρνηση όσον αφορά την εισδοχή της χώρας στην Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος αυτός θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τελικά θα δούμε τη Σερβία μεταξύ των μελών μας” επισημαίνει ο κ.Ντελικανλί.