Παυλόπουλος σε Σταϊνμάιερ: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση

Παυλόπουλος σε Σταϊνμάιερ: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση
Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðçò Ðáõëüðïõëïò (Ä) ìå ôïí Ðñüåäñï ôçò ÏìïóðïíäéáêÞò Äçìïêñáôßáò ôçò Ãåñìáíßáò Frank Walter Steinmeier (Á) êÜíïõí êïéíÝò äçëþóåéò óôïí ôýðï, ìåôÜ ôç óõíÜíôçóÞ ôïõò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 7 Áðñéëßïõ 2017, óôï Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï. Ï Ðñüåäñïò ôçò ÏìïóðïíäéáêÞò Äçìïêñáôßáò ôçò Ãåñìáíßáò ðñáãìáôïðïéåß äéÞìåñç åðßóêåøç óôçí ÁèÞíá. Óôï ðëáßóéï ôçò åðßóêåøÞò ôïõ, åß÷å óõíÜíôçóç ìå ôïí ¸ëëçíá ïìüëïãü ôïõ, óôçí óõíÝ÷åéá èá óõíáíôçèåß ìå ôïí ðñùèõðïõñãü, ÁëÝîç Ôóßðñá, åíþ ôï ÓÜââáôï, 8 Áðñéëßïõ, ïé äýï Ðñüåäñïé èá åãêáéíéÜóïõí ôçí ¸êèåóç documenta14. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα.

 

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τις κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο, στο Προεδρικό Μέγαρο, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πορευθεί αμετάκλητα στον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, με θυσίες του ελληνικού λαού, που δεν προέρχονται μόνο από δικά του λάθη.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει η συνέπεια της Ελλάδας να ληφθεί υπόψη στην πορεία της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης και χαιρέτισε την σημερινή απόφαση του Eurogroup στη Μάλτα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αρκεί και οι Εταίροι της να σεβαστούν τις δικές τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με όλους τους Εταίρους μας στην ΕΕ και ιδίως με την Γερμανία, ώστε η Ευρώπη να γίνει πάλι ισχυρή και ελκυστική, δείχνοντας σ’ εκείνους που έσπευσαν να την εγκαταλείψουν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν, υποτιμώντας την αποφασιστικότητά της να φθάσει στον τελικό προορισμό της: Την ενοποίησή της και την διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, υπό όρους ολοκληρωμένης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, ώστε, όντας ισχυρή, να μπορέσει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της που είναι η εμπέδωση της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία. Όπως, παρατήρησε, πρόκειται για ζήτημα εμπέδωσης της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού και καταδίκασε την βάρβαρη τζιχαντιστική τρομοκρατία, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ειδικότερα, για το Προσφυγικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε υπαρξιακό για την ΕΕ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και τόνισε ότι δεν ταιριάζει σε λαούς που ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουν φοβικά σύνδρομα, και τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τόσο προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, που ακόμα και τα εθνικά της θέματα, τα εντάσσει πάντα μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναφέροντας δύο παραδείγματα: «Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Και εσείς, από την πλευρά της Γερμανίας, μου είχατε επισημάνει κατά την επίσκεψή σας ως υπουργός των Εξωτερικών τον περασμένο Δεκέμβριο και είχατε πολύ δίκαιο, και την γερμανική εμπειρία, δηλαδή, την οριστική ενοποίηση της Γερμανίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν έφυγε και ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεύτερον «Ως προς τα Ελληνικά σύνορα, μ’ έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, δοθέντος ότι η φιλία και καλή γειτονία που εμείς πάντα επιδιώκουμε αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Χωρίς έναν τέτοιο σεβασμό δεν μπορούν να υπάρξουν συνθήκες φιλίας και καλής γειτονίας. Και βεβαίως η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Ανήκει σε εκείνους που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο».

Καταλήγοντας, ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σταϊνμάιερ για την στήριξή του, καθ΄όλη την διάρκεια της επώδυνης ελληνικής κρίσης και την συμβολή του από την προηγούμενη θέση, του Υπουργού Εξωτερικών, για την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του ως Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φράνκ -Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την ιδιαίτερα φιλική υποδοχή, επισήμανε ότι ήταν από τις πρώτες προσκλήσεις που έλαβε μετά από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και υπενθύμισε ότι δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, ως υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας (στα μέσα Δεκεμβρίου 2016), ενώ τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψή του στην Ελλάδα, θα ήθελε να συνδυαστεί με ένα διπλό μήνυμα:

Αφενός να καταδείξει το πόσο σημαντικές είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις για τον ίδιο, και αφετέρου να υπογραμμίσει την κοινή ευθύνη σε μια περίοδο κρίσης για την Ευρώπη.

«Και οι δυο μας συναισθανόμαστε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, αλλά μετά το Brexit βρισκόμαστε μπροστά σε ιδιαίτερες προκλήσεις. «Αυτή η Ευρώπη δεν έπεσε από τον ουρανό και δεν είναι αυτονόητη, δεν αποτελεί αυτόματη εγγύηση και για να συσπειρωθεί και να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να προσπαθήσουμε και οι 27 πλέον από κοινού», σημείωσε.

Η Ευρώπη έχει φθάσει σε ένα σημείο, όπου η αξιοπιστία της θα επανέλθει μόνον εάν δεν αρκεστούμε σε θεσμικές μικροπροσαρμογές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα και ερωτήματα των πολιτών, που δεν δώσαμε στο παρελθόν.

Τέτοια θέματα είναι, η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, η μετανάστευση, όπως, επίσης, η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέματα, δηλαδή, με τα οποία δεν ασχοληθήκαμε όσο θα έπρεπε κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε θέματα Μετανάστευσης και Προσφυγικών ροών, η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα τελευταία δυο χρόνια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν έχουμε βρει ακόμη στην Ευρώπη απόλυτες λύσεις, δεδομένου, ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή στάση σε θέματα πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση ενόψει της οποία βρίσκεται η Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφερε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον απόλυτο σεβασμό του για όλα όσα έχει επιτύχει αλλά και για τις θυσίες του ελληνικού λαού και απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την προσπάθεια που κατέβαλε, τα τελευταία δυο χρόνια, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup της Μάλτας δήλωσε, ότι άκουσε με μεγάλη χαρά τα τελευταία νέα, ότι υπάρχει συμφωνία σε επιμέρους θέματα, κάτι το οποίο-όπως είπε- αν πράγματι συνέβη, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία και ένα συνολικό κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να δοθεί τέλος στην ανασφάλεια.

Θεωρώ, όμως, ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι αυτό μόνο καθορίζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και υπενθύμισε τον αυξανόμενο αριθμό Γερμανών τουριστών που πρόκειται να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα και τις βαθιές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Εξέφρασε, τέλος, την χαρά του για το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουν από κοινού αύριο με τον κ. Παυλόπουλο, την documenta14 της Αθήνας, και προσκάλεσε επισήμως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να εγκαινιάσουν μαζί την documenta14 του Κάσελ στις 10 Ιουνίου, πρόταση την οποία αποδέχθηκε με χαρά ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ