Πέφτουν οι υπογραφές στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Ιαπωνίας

Πέφτουν οι υπογραφές στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Ιαπωνίας
epa06892355 European Commission President Jean-Claude Juncker (R) speaks to reporters as Chinese Premier Li Keqiang (C) and European Council President Donald Tusk (L) look on during a press conference at the 20th European Union EU-China Summit at the Great Hall of the People in Beijing, China, 16 July 2018. Leaders of the European Union (EU) and China meet in Beijing on 16 July for their annual EU-China summit to discuss global and bilateral trade and investment relations. EPA/HOW HWEE YOUNG

Η «ιστορική» συμφωνία πραγματοποιείται για να σταλεί ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένονται σήμερα στο Τόκιο, όπου σκοπεύουν να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που παρουσιάζεται ως «ιστορική», προφανώς για να στείλουν ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από την Ιαπωνία, ο Τουσκ και ο Γιούνκερ έκαναν έναν σταθμό στο Πεκίνο, με την ευκαιρία της 20ής Συνόδου ΕΕ-Κίνας, με τον ίδιο σκοπό, τη σύσφιγξη των σχέσεων απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Το πολυπολικό σύστημα δέχεται επίθεση, κι είναι μια επίθεση χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου», πέταξε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί η σύγκρουση και το χάος», έκρινε από την πλευρά του ο Τουσκ.

Η συνάντηση που θα έχουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες στο Τόκιο αρχικά προβλεπόταν να γίνει την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά ο ιάπωνας πρωθυπουργός, ο Σίνζο Άμπε, αναγκάστηκε να ακυρώσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σε περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας, που θρηνούν πάνω από 220 νεκρούς.

Η συμφωνία με την Ιαπωνία, στη σύναψη της οποίας αφιερώθηκε μια διαπραγμάτευση που διεξαγόταν από το 2013, είναι «ιστορική», «η πιο σημαντική που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Η συμφωνία αυτή, που έχει βαπτιστεί JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement, «συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών Ιαπωνίας-ΕΕ»), αφορά σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, ο αγροδιατροφικός τομέας αναδεικνύεται στον μεγάλο κερδισμένο, αφού η συμφωνία θα μειώσει δραστικά τους δασμούς για σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμό για το ζήτημα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως των τυριών που εισάγονται στην Ιαπωνία από χώρες της ΕΕ, οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί επί των οποίων που επιβάλλει το Τόκιο προοδευτικά θα μειωθούν.

Οι Ιάπωνες θα εξασφαλίσουν από την πλευρά τους ελεύθερη πρόσβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μόνο αφού παρέλθει μια μεταβατική περίοδος κάποιων ετών.

Η JEFTA χαρακτηρίστηκε πρόσφατα «ισχυρό μήνυμα» εναντίον του Αμερικανικού προστατευτισμού από τη Σεσίλια Μάλμστρεμ, την ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου, την ώρα που η Ουάσινγκτον κάνει αποφασιστική στροφή προς τον προστατευτισμό και επιβάλλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς σε συμμάχους της.

Οι αυξανόμενες εντάσεις γύρω από το εμπόριο υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσουν βραχυμεσοπρόθεσμα την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τη Δευτέρα.