«Πελάτες» και στα δωράκια

«Πελάτες» και στα δωράκια

Έξυπνες προτάσεις για να επιβραβεύσετε την πελατεία της εταιρείας σας, χωρίς κόπο και μεγάλο κόστος.

Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της American Express OPEN για τις μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά και τις αντίστοιχες σε όλη την Ευρώπη. Στη χαλεπή αυτή οικονομικά εορταστική περίοδο, μόλις το 47% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα τηρήσει και φέτος την παράδοση αποστολής δώρων σε πελάτες.

Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι για το πετύχουν αυτό, αναγκάζονται να μειώσουν τα standard τους, κάνοντας και προσωπικές θυσίες. Τις θεωρούν ωστόσο απαραίτητες, ως μία καλή επένδυση για το μέλλον.

«Με τα χριστουγεννιάτικα δώρα», συμφωνεί η σύμβουλος μικρομεσαίων επιχειρήσεων Ρόζμαρι Πίβλερ, «μπορεί κανείς να κάνει πιο στέρεες και συμπαγείς τις σχέσεις με τη σταθερή πελατεία της επιχείρησής του, να επανακαθορίσει αυτές με τους λιγότερο τακτικούς πελάτες του και, γιατί όχι, να προσελκύσει νέους».

«Κι όλα αυτά», παρατηρεί, «χωρίς καν να βάλει «ψαλίδι» στις τιμές». Υπάρχουν ωστόσο μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη…

Η ποιότητα μετρά
Ακόμη κι εάν δεν θέλετε να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη, να θυμάστε πως η ποιότητα πάντα μετρά. Ένα προσεγμένο μικρό καλάθι με ταπεινά, πλην γευστικά καλούδια για παράδειγμα είναι καλύτερο από ένα μεγάλο καλάθι, παραφουσκωμένο με κακής ποιότητας υλικά.

Πρακτικότητα έναντι… φτηνογκλαμουριάς
Επειδή το τζάμπα… ουδείς εμίσησε (πόσο μάλλον στους καιρούς που ζούμε), ένα πρακτικό δώρο -π.χ. μια έκπτωση σε μελλοντικές παροχές υπηρεσιών ή αγορές- θα είναι και με το παραπάνω καλοδεχούμενο, τόσο από τους μεμονωμένους πελάτες σας, όσο και τις επιχειρήσεις. Καλό θα ήταν βέβαια να έχετε υπόψη σας την πολιτική της κάθε συνεργαζόμενης με τη δική σας εταιρείας. Πρώτο και κύριο είναι το ύψος των ποσών που μπορούν να δεχθούν από τέτοιου είδους κινήσεις.

Δείχνοντας ότι ξέρεις τον πελάτη
Η αρχή -λένε- είναι το ήμισυ του παντός. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι ακριβώς γιορτάζουν αυτήν την περίοδο οι πελάτες στους οποίους στέλνετε το δώρο. Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα; Το Χάνουκα; Κάποια άλλη θρησκευτική γιορτή; Μήπως τίποτε; Εάν δεν έχετε τις σωστές και σίγουρες απαντήσεις, το καλύτερο θα ήταν να προτιμήσετε το… πασπαρτού: «Καλές Γιορτές!»