Πέντε απίθανα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Apple

Πέντε απίθανα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Apple

Το όραμα του Στιβ Τζομπς θα ακολουθεί την εταιρεία για πολλά ακόμη χρόνια.

Ο Στιβ Τζομπς είχε ένα όραμα: Να φτιάξει μια εταιρεία η οποία θα πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη του κόσμου και θα διατηρούνταν στο χρόνο αφότου εκείνος έφευγε από τη ζωή.

Αυτό σήμαινε ότι ο ιδρυτής της Apple έπρεπε να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα συνέχιζε το brand του να αντιμετωπίζει με ανατρεπτρικές μεθόδους την εξέλιξη της επιχείρησης, ακριβώς με το ίδιο πάθος που ο ίδιος αντιμετώπισε την τεχνολογία των έξυπνων κινητών πριν παρουσιάσει στον κόσμο το πρώτο iPhone.

Μερικοί από τους λόγους που η Apple καταφέρνει μέχρι στιγμής να παραμένει σταθερή στις ράγες του ιδρυτής της, είναι οι εξής:

Apple U

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Apple λειτουργεί στο εσωτερικό της ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο. To Apple University φιλοξενεί επισκέπτες καθηγητές από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές σχολές των ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και το ΜΙΤ. Έχει επικεφαλής τον πρώην πρύτανη του Γέιλ, Τζόελ Πολντόνι, και διδάσκει την επιχειρηματική «μέθοδο Apple» στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο

Τα 233 δισ. σε μετρητά που διαθέτει η Apple μέσω του hedge fund Braeburn Capital, φέρνουν την εταιρεία στην κορυφή του κλάδου πάνω από «γίγαντες» του χώρου, όπως την Bridgewater Associates (197 δισ. δολάρια) και την AQR Capital Management (164 δισ. δολάρια).

Campus 2

Τα νέα γραφεία της Apple με την ονομασία Campus 2, είναι ένα τεράστιο δαχτυλίδι το οποίο καλύπτει τόσο χώρο που ξεπερνά το γήπεδο μιας ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το πρότζεκτ των 5 δισ. δολαρίων θα φιλοξενεί 13.000 εργαζόμενους και θα καλύπτει μια έκταση περίπου 170 στρεμμάτων με γραφεία 560.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι πωλήσεις των πολυκαταστημάτων πέφτουν λόγω Apple;

Τα καταστήματα της Apple ήταν για χρόνια πόλος έλξης για ένα mall. Όμως την περσινή χρονιά συνέβη το εξής παράδοξο. Οι πωλήσεις των iPhone έπεσαν, και ο επικεφαλής της εταιρείας General Growth Properties, η οποία διαχειρίζεται 128 mall σε όλες τις ΗΠΑ, απέδειξε με νούμερα ότι κάθε πολυκατάστημα που δεν είχε μέσα ένα Apple Store αύξησε κατά 3% τις πωλήσεις του -στα 588 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι- ενώ το ποσό αυτό θα μπορούσε να έφτανε τα 597 δολάρια.

72 χρόνια για να «σπάσει» ένα iPhone;

Η ιστορία της διαμάχης της Apple με το FBI για το iPhone ενός τρομοκράτη είναι γνωστή. Εάν η εταιρεία συνεργαζόταν με τις αρχές, τότε ο κωδικός του κινητού θα έσπαγε σε 10 λεπτά. Πλέον, κι αφού το FBI βρήκε μετά από βδομάδες τον τρόπο να διαβάσει τα αρχεία του iPhone χωρίς τη βοήθεια της κατασκευάστριας εταιρείας, η Apple αποφάσισε να αλλάξει τις δικλείδες ασφαλείας προσθέτοντας γράμματα στα προϋπάρχοντα τέσσερα αριθμητικά ψηφία του κωδικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας αρκετά γρήγορος υπολογιστής θα χρειαζόταν 72 χρόνια για να σπάσει τους εξαψήφιους κωδικούς που εισάγει η Apple.