Πέντε νέα πράγματα που μάθαμε για το σύστημα Face ID του iPhone X

Πέντε νέα πράγματα που μάθαμε για το σύστημα Face ID του iPhone X

Ό,τι συμβαίνει στο iPhone X μένει στο iPhone X.

του Ντέιβιντ Μάγιερ

Από τότε που η Apple παρουσίασε την premium συσκευή iPhone X, έχουν πληθύνει τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας Face ID, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να εισέλθει στη συσκευή μέσω σκαναρίσματος του προσώπου του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Apple προσπάθησε να απαντήσει σε μερικά απ’ αυτά τα ερωτήματα δημοσιοποιώντας έναν νέο οδηγό ασφαλείας και μια νέα σελίδα υποστήριξης που εξηγούν πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα.

Ιδού πέντε πράγματα που μάθαμε:

Ό,τι συμβαίνει στο iPhone X μένει στο iPhone X

Μια ανησυχία αφορούσε το ενδεχόμενο εταιρείες εφαρμογών εκτός της Apple να συγκεντρώνουν βάσεις δεδομένων των πληροφοριών προσώπου των χρηστών του iPhone. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς το Face ID λειτουργεί περίπου όπως το Touch ID – η λειτουργία της Apple που σου επιτρέπει να εισέλθεις στη συσκευή με το δακτυλικό σου αποτύπωμα. Όταν σκανάρεις το πρόσωπό σου, το iPhone X μετατρέπει τη σκαναρισμένη πληροφορία σε μαθηματική αναπαράσταση που στη συνέχεια κρυπτογραφεί και αποθηκεύει σ’ έναν ειδικό επεξεργαστή που ονομάζεται Secure Enclave.

Το σύστημα εντοπίζει τις αλλαγές

Η μαθηματική αναπαράσταση του προσώπου σας στο Face ID δεν θα παραμείνει σταθερή αλλά θα αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Αν, για παράδειγμα, αφήσετε μούσι ή βάλετε νέα γυαλιά, το σύστημα μπορεί να μην σας αναγνωρίσει, αναγκάζοντάς σας να βάλετε τον κωδικό. Όμως, στη συνέχεια θα ξέρει ότι αυτός που είδε είστε εσείς και θα επικαιροποιήσει τις πληροφορίες για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές.

Τα παιδιά ίσως έχουν θέμα με το Face ID

Στην παρουσίαση του iPhone X, ο Phil Schiller, επικεφαλής προώθησης προϊόντων της Apple, παραδέχθηκε ότι οι στενοί συγγενείς κάποιου ίσως καταφέρουν με μεγαλύτερη ευκολία να ξεγελάσουν το Face ID ώστε να τους δώσει πρόσβαση στη συσκευή. Η τελευταία ενημέρωση από την Apple το επιβεβαιώνει.

Αν και η πιθανότητα κάποιος άλλος να εισέλθει στο τηλέφωνό σας είναι μία στο εκατομμύριο, η Apple ανακοίνωσε ότι «η στατιστική πιθανότητα διαφέρει για δίδυμα και αδέρφια που μοιάζουν μεταξύ τους, καθώς και για παιδιά κάτω των 13 ετών, επειδή τα διακριτά χαρακτηριστικά του προσώπου τους μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως». Όσοι ανησυχούν με το ζήτημα, καλό είναι να διατηρήσουν την είσοδο στη συσκευή με κωδικό.

Οι μάσκες δεν θα ξεγελούν το σύστημα

Τα βιομετρικά συστήματα, παραδοσιακά, παραβιάζονται από ανθρώπους που φτιάχνουν καλούπια των δακτυλικών αποτυπωμάτων των χρηστών ή τραβάνε φωτογραφίες τις ίριδές τους. Το Face ID δουλεύει με τρισδιάστατες και όχι δισδιάστατες πληροφορίες, αλλά η Apple λέει ότι οι μάσκες δεν θα ξεγελάσουν το σύστημα.

Ο λόγος; Επειδή το σύστημα θα λειτουργεί μόνο «με τα μάτια σας ορθάνοιχτα να κοιτάνε προς τη συσκευή». Μόνο ο χρόνος θα πει αν αυτό επαρκεί ως εμπόδιο για τους χάκερ, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μια μάσκα θα πρέπει να είναι πολύ εξελιγμένη για να κοροϊδέψει το Face ID.

Το Face ID ίσως φωτίζει μέσα στο σκοτάδι

«Κάποιοι ίσως παρατηρήσουν μια δέσμη φωτός να βγαίνει από τη TrueDepth κάμερα όταν βρίσκονται σ’ ένα πολύ σκοτεινό δωμάτιο» είπε η Apple. Ο λόγος; Η κάμερα TrueDepth του συστήματος, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί απλώς σηκώνοντας το τηλέφωνο, χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να σκανάρει πράγματα. Αυτό της επιτρέπει να λειτουργεί ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι.

Η Apple επισημαίνει ότι η κάμερα δε συνιστά απειλή για την υγεία και «είναι ασφαλής η χρήση της υπό κανονικές συνθήκες χρήσης».