Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον πλανήτη Ross 128

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον πλανήτη Ross 128
epa06330806 A handout photo made available by the European Southern Observatory (EOS) on 15 November 2017 shows an artist's impression of the temperate planet Ross 128 b, with its red dwarf parent star in the background. This planet, which lies only 11 light-years from Earth, was found by a team using ESO's unique planet-hunting HARPS instrument, the observatory reported. The new world is now the second-closest temperate planet to be detected after Proxima b. It is also the closest planet to be discovered orbiting an inactive red dwarf star, which may increase the likelihood that this planet could potentially sustain life. Ross 128 b will be a prime target for ESO's Extremely Large Telescope, which will be able to search for biomarkers in the planet's atmosphere, ESO said in a text released with the image. EPA/M. KORNMESSER/EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY HANDOUT MANDATORY CREDIT: ESO/M. KORNMESSER HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι πιθανώς κατοικήσιμος.

του Chris Morris

Οι επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν έναν νέο εξωπλανήτη, που ονομάζεται Ross 128 b, ο οποίος είναι πιθανό ότι μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Και βρίσκεται και αρκετά κοντά μας – μόλις 11 έτη φωτός.

Ο Ross 128 b είναι ένας εύκρατος πλανήτης που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα «ήσυχο άστρο» – ονομάζεται έτσι επειδή δεν εκπέμπει βίαιες ριπές ακτινοβολίας οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση που ο πλανήτης φιλοξενεί ζωή. Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε από μία ομάδα που χρησιμοποιεί το εργαλείο HARPS του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory – ESO).

Αλλά προτού φτιάξετε τη βαλίτσα σας για να… μετακομίσετε εκεί, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στον Ross 128;
Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics αναφέρουν ότι δεν είναι βέβαιοι ως προς την ατμόσφαιρα του Ross 128. Θα μπορούσε να είναι όπως η ατμόσφαιρα της γης, με νερό ή ακόμα και οξυγόνο, ή θα μπορούσε να είναι σαν της Αφροδίτης, γεμάτη δηλητηριώδη αέρια.

Πώς είναι ο καιρός στον Ross 128;
Ας πούμε, χάριν του επιχειρήματος, ότι η ατμόσφαιρα του Ross 128 μοιάζει με εκείνη της Γης. Δεδομένης της εγγύτητάς του με τον κόκκινο νάνο γύρω απ’ τον οποίο κινείται σε τροχιά, λαμβάνει περίπου 38% περισσότερη ακτινοβολία απ’ ό,τι η Γη. Αυτό το στοιχείο τού προσδίδει το εύκρατο κλίμα, με θερμοκρασία η οποία εκτιμάται ότι είναι μεταξύ -60 και 20 βαθμών Κελσίου. Δηλαδή, τον χειμώνα θα έχει λίγη …ψυχρούλα, αλλά το καλοκαίρι θα είναι μια χαρά.

Πόσο διαρκεί ένα έτος στον Ross 128;
Λίγο, πολύ λίγο! Εξαιτίας της εγγύτητας του πλανήτη με τον κόκκινο νάνο, το μέσο έτος στον πλανήτη διαρκεί μόλις 9,9 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε κάποια πράγματα, όπως π.χ. την ηλικία ψήφου, απόκτησης διπλώματος, κλπ. (Ενδεικτικά, ένας 21χρονος στη Γη θα είναι 774 ετών στον Ross 128).

Ο Ross 128 βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης;
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Η λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» περιλαμβάνει πλανήτες οι οποίοι είναι αρκετά ζεστοί ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους. Οι πλανήτες που ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια είναι σπάνιοι. Αν και ο Ross 128 θεωρείται εύκρατος πλανήτης, οι αστρονόμοι λένε ότι δεν είναι σίγουροι εάν είναι κατοικήσιμος – και δεν πρόκειται να το μάθουν πριν το 2024, το νωρίτερο, όταν τεθεί σε λειτουργία ένα νέο, ισχυρότερο τηλεσκόπιο που θα μπορεί να αναλύει καλύτερα τον συγκεκριμένο πλανήτη.

Πότε φεύγουμε;
Δεν χρειάζεται να πάμε εμείς εκεί – ο Ross 128 έρχεται προς το μέρος μας. Εξαιτίας της τροχιάς, ο εξωπλανήτης (και το άστρο του) κινείται προς τη γη και σε 79.000 χρόνια θα είναι ο πιο κοντινός μας αστρικός γείτονας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ross 128 απέχει τώρα 11 έτη φωτός από τη Γη. Η Σελήνη, στην οποία μπορούμε να πάμε μέσα σε τρεις ημέρες, απέχει μόλις 1,3 δευτερόλεπτα φωτός.