Πέντε συμβουλές για ένα πιο αποτελεσματικό βιογραφικό

Πέντε συμβουλές για ένα πιο αποτελεσματικό βιογραφικό

Έξι δευτερόλεπτα (!) είναι αρκετά για να βγουν τα πρώτα «ασφαλή» συμπεράσματα, σύμφωνα με μελέτη. 

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων των εταιρειών ξοδεύουν περίπου τέσσερα με πέντε λεπτά μελετώντας κάθε βιογραφικό που φτάνει στο γραφείο τους – ή τουλάχιστον έτσι λένε. Μια μελέτη της ιστοσελίδας TheLadders έδειξε ότι συχνά έξι δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να βγάλει ο αναγνώστης του βιογραφικού σας τα πρώτα συμπεράσματα. Ιδού λοιπόν τι πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να μην αποβούν αυτά τα δευτερόλεπτα μοιραία για σας.

Μη γράψετε την ιστορία της ζωής σας
«Αυτό που ψάχνουν στην αρχή είναι κάποια βασικά πράγματα», υπενθυμίζει ο Τζον Τσάλεντζερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προσωπικού Challenger Gray & Christmas. Ο υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να ξέρει πού δουλέψατε τελευταία, πόσο κάτσατε εκεί, και κατά πόσο οι δεξιότητές σας ταιριάζουν με τη θέση που επιδιώκει να καλύψει η εταιρεία. Κάποιοι συστήνουν μάλιστα να έχετε έτοιμο ένα δεύτερο, λεπτομερέστερο βιογραφικό σημείωμα για να το δώσετε σε περίπτωση που σας καλέσουν σε συνέντευξη.

Μην πλημμυρίσετε το βιογραφικό με δεδομένα
Οι πυκνοί όγκοι κειμένου είναι το φιλί του …θανάτου. «Το στήσιμο του περιεχομένου είναι τόσο σημαντικό όσο και το περιεχόμενο καθεαυτό», λέει η ειδική επί ζητημάτων αναζήτησης εργασίας Αμάντα Αγκουστίν. Δεδομένα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν καλά οργανωμένα και δομημένα βιογραφικά, χωρίς πληροφορίες ατάκτως ερριμμένες. Τονίστε τις επικεφαλίδες κάθε ενότητας του βιογραφικού σας αλλά αποφύγετε τις πολλές κουκίδες• μην ξεχνάτε ότι δεν μιλάμε για λίστα αγορών από το σούπερ μάρκετ!

Διαβάστε ακόμη: Τα έξι λάθη που «καίνε» ένα βιογραφικό

Αποφύγετε τις φωτογραφίες
Αν το βιογραφικό ή το προφίλ σας σε μία ιστοσελίδα όπως το LinkedIn έχει φωτογραφίες σας, ένας υπεύθυνος προσλήψεων δεν πρόκειται να ξοδέψει περισσότερο χρόνο κοιτώντας την. Το πιθανότερο είναι ότι για να κοιτάξει τη φωτογραφία θα ξεκλέψει χρόνο από την ανάγνωση του ίδιου του βιογραφικού σας, και άρα δεν θα διαβάζει με προσοχή αυτά που πρέπει να γνωρίζει για σας. «Αποφύγετε τις τρελές γραμματοσειρές και τα χρώματα, καθώς και ό,τι άλλο θα αποσπάσει την προσοχή μακριά από το περιεχόμενο».

Ιεραρχήστε τις πληροφορίες
Η μελέτη της TheLadders συμπέρανε ότι όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων κοιτάζουν βιογραφικά με ελλιπή οργάνωση του κειμένου, το βλέμμα τους δεν εστιάζει στα σημαντικά κομμάτια. «Αυτός που θα διαβάσει το κείμενο περιμένει να δει μία σαφή οπτική ιεράρχηση του κειμένου», τονίζει η Αγκουστίν. Η εργασιακή εμπειρία σας πρέπει να προηγείται της εκπαίδευσής σας, και κάθε στοιχείο πρέπει να εμφανίζεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά, με το πιο πρόσφατο στην κορυφή. Δώστε έμφαση στα τελευταία πέντε ή δέκα χρόνια• πιο πριν δεν μιλάμε πια για βιογραφικό αλλά για προϊστορία, και για λεπτομέρειες που καλύτερο είναι να τις αναφέρετε στη συνέντευξη.

Χρησιμοποιήστε άμεση γλώσσα
Όσοι διαβάσουν το βιογραφικό σας θέλουν να γνωρίζουν κατά πόσο ταιριάζετε με τη θέση. Ένας τρόπος για να το μάθουν είναι να εντοπίσουν κάποιες λέξεις-κλειδιά μέσα στο κείμενο που αντιστοιχούν στην περιγραφή της θέσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει αυτές τις λέξεις-κλειδιά, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την αρχική αγγελία της θέσης, ώστε να δείτε και να χρησιμοποιήσετε τη σχετική ορολογία.

Διαβάστε επίσης: Ένα προσεγμένο CV μπορεί να κάνει τη διαφορά