Πέντε τάσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ που θα κυριαρχήσουν το 2018

Πέντε τάσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ που θα κυριαρχήσουν το 2018

Το διαδίκτυο και τα social media αποτελούν τα κλειδιά της επιτυχίας.

Ένα κρίσιμο καθήκον για τους υπεύθυνους μάρκετινγκ είναι να διατηρούν επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των κοινωνικών μέσων.

Για να σας προετοιμάσουμε για τις αλλαγές που έρχονται το 2018, ιδού μια λίστα με τις πέντε κορυφαίες τάσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ που πρέπει να παρακολουθείτε.

  1. Μεγάλη η ζήτηση για video on demand

Τίποτα στα κοινωνικά μέσα δεν τραβάει την προσοχή τόσο όσο ένα βίντεο με καλό περιεχόμενο. Όποια πλατφόρμα κι αν χρησιμοποιείτε (YouTube, Facebook, Instagram, Twitter ή Snapchat), φαίνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία της εμπλοκής με βίντεο θα εκτοξευθούν το 2018.

Εάν δεν έχετε πειστεί ήδη, ιδού μερικά στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί το βίντεο αξίζει της προσοχής σας:

– Οι θεατές του YouTube παρακολουθούν καθημερινά ένα δισεκατομμύριο ώρες βίντεο

– Οι χρήστες του Facebook βλέπουν καθημερινά πάνω από 8 δισεκατομμύρια βίντεο

– Το 82% του κοινού του Twitter βλέπει βίντεο στην πλατφόρμα

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία μορφών που μπορεί να λάβει αυτό το περιεχόμενο βίντεο, από βίντεο 360 μοιρών έως βίντεο ζωντανής συνεχούς ροής. Αυτό δίνει στις ομάδες μάρκετινγκ μια μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τον προγραμματισμό των διαφημιστικών εκστρατειών τους σε βίντεο.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε, όμως, είναι ότι το κινητό έρχεται πρώτο. Το 90% των προβολών βίντεο στο Twitter και το 60% των προβολών βίντεο στο YouTube προέρχονται τώρα από χρήστες κινητών συσκευών.

Η κοινότητα των υπευθύνων μάρκετινγκ έχει λάβει το μήνυμα – μέσα στους επόμενους μήνες, το 65% ετοιμάζεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό για διαφημίσεις για κινητά ώστε αυτές να επικεντρωθούν περισσότερο σε βίντεο.

  1. Τα άτομα που ασκούν επιρροή στα κοινωνικά μέσα θα γίνουν ακόμα πιο επιδραστικά

Τα πλεονεκτήματα του μάρκετινγκ με ανθρώπους που ασκούν επιρροή (influencers) είναι ήδη γνωστά. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι προώθησης θα πρέπει να αναμένουν έντονο ανταγωνισμό εάν σκοπεύουν να συνεργαστούν με κορυφαίους brand influencers φέτος.

Για να αποφευχθεί η πίεση του ανταγωνισμού με αντίπαλες μάρκες, οι διευθυντές μάρκετινγκ θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες σχέσεις με βασικούς influencers των κοινωνικών μέσων το 2018.

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η συνεργασία σε βάθος χρόνου; Απλά ρίξτε μια ματιά στη συνεργασία της Louis Vuitton με τη Selena Gomez το 2016. Η συνύπαρξή τους τερματίστηκε απότομα όταν το αντίπαλο brand μόδας Coach κατάφερε να υπογράψει μια νέα συμφωνία με τη celebrity, αφήνοντας τη Louis Vuitton στα κρύα του λουτρού.

Μια άλλη βασική εξέλιξη στη στρατηγική μάρκετινγκ επιρροής φέτος θα είναι η έμφαση στην αυθεντικότητα. Οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν συνεργασίες εμπορικών σημάτων με influencers που μοιάζουν φτιαχτές, και γι’ αυτό οι έμπειροι υπεύθυνοι μάρκετινγκ θα επικεντρωθούν στην οικοδόμηση οργανικών σχέσεων με τους influencers που θα συναντηθούν με το εμπορικό τους σήμα το 2018.

  1. Η Ευρ. Ένωση γίνεται αυστηρότερη ως προς τη συλλογή δεδομένων

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανησυχεί πλέον σοβαρά για τις εταιρείες που συλλέγουν δεδομένα για τους καταναλωτές. Στις 25 Μαΐου 2018, τίθεται σε ισχύ ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων. Η εταιρεία σας θα είναι άραγε έτοιμη;

Βασικά, ο Κανονισμός παρέχει στους πολίτες της ΕΕ μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων. Κάθε φορά που μια εταιρεία θα θέλει να συλλέξει πληροφορίες από έναν καταναλωτή, θα χρειάζεται πλέον τη ρητή συγκατάθεσή του.

Αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την τοποθεσία μέχρι το όνομα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του καταναλωτή. Πέρα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να λέει σ’ αυτόν ποια δεδομένα σχεδιάζει να συλλέξει και πώς θα τα χρησιμοποιήσει.

Ξέρω τι σκέφτεστε – αν η επιχείρησή μου δεν είναι στην ΕΕ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, ο Κανονισμός ισχύει για κάθε εταιρεία που συλλέγει δεδομένα για κάθε πολίτη της ΕΕ.

Τι θα συμβεί εάν η επιχείρησή σας δεν συμμορφωθεί; Τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα: θα πληρώσετε πρόστιμο έως 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών ή 23 εκατομμύρια δολάρια – ό,τι είναι μεγαλύτερο.

  1. Τα chatbots κατακτούν τον κόσμο

Το 2018 θα είναι η χρονιά που τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τι θα κάνουν με τα bots των κοινωνικών μέσων.

Τα chatbots υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά τώρα τελευταία έχουν βελτιωθεί πολύ χάρη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Όλο και περισσότερες μάρκες εργάζονται πάνω στη χρήση chatbots για την υποστήριξη πελατών και την τελειοποίηση της στρατηγικής προώθησης.

Αυτή τη στιγμή, τα chatbots χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για την εξυπηρέτηση πελατών – 61% των αλληλεπιδράσεων μεταξύ καταναλωτών και chatbots επικεντρώνονται στις ερωτήσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών. Το μέλλον των bots φαίνεται λαμπρό, καθώς προβλέπεται ότι 85% των αλληλεπιδράσεων με πελάτες θα τις διαχειρίζονται chatbots μέχρι το 2020.

Αλλά ποιος ακριβώς χρησιμοποιεί chatbots; Φαίνεται ότι οι millennials είναι οι …συνήθεις ύποπτοι. 58% των millenials έχουν χρησιμοποιήσει ένα τουλάχιστον chatbot στο παρελθόν και 71% λένε ότι θα δοκίμαζαν να αλληλεπιδράσουν με το chatbot ενός σημαντικού εμπορικού σήματος, σύμφωνα με έρευνα της Retale.

Εφόσον αυτή η κρίσιμη δημογραφική ομάδα έχει ήδη υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τάση, είναι θέμα χρόνου οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης να …κατακτήσουν τον κόσμο.

  1. Η νέα τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας

Με την αυξανόμενη δημοτικότητά τους, οι «ιστορίες» στα κοινωνικά μέσα δεν γίνεται να αγνοηθούν από τους υπεύθυνους προώθησης φέτος. Το φόρματ των stories που ξεκίνησε πρώτη η Snapchat έχει γίνει πλέον βασικό στοιχείο του κόσμου των κοινωνικών μέσων.

Στην αρχή, το Instagram δημιούργησε το Instagram Stories και τώρα το YouTube κυκλοφόρησε μια δική του μορφή ιστοριών που ονομάζεται “Reels”. Κάθε εφαρμογή προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά και παρουσίαση, αλλά όλα ακολουθούν την ίδια ιδέα.

Οι ιστορίες καταγράφουν τις καλύτερες στιγμές από μια ημέρα και οι περισσότερες εξαφανίζονται μετά από μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Η προσωρινή φύση τους δημιουργεί μια αίσθηση απώλειας και κατωτερότητας στους χρήστες που δεν τις παρακολουθούν πριν εξαφανιστούν. Και είναι επίσης κι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να παρουσιάσετε περιεχόμενο με τη μορφή βίντεο.

Το 2018 θα είναι σίγουρα μια μεγάλη χρονιά για τις ιστορίες, με το WhatsApp και το Facebook να έρχονται κι αυτά στο …πάρτι. Ήρθε η ώρα να αντιληφθείτε τις ιστορίες ως βασικό κομμάτι της στρατηγικής σας κοινωνικού μάρκετινγκ.

Συμπερασματικά, όλες αυτές οι τάσεις θα καθορίσουν το τοπίο του κοινωνικού και ψηφιακού μάρκετινγκ το 2018. Για να διατηρήσετε το εμπορικό σας σήμα στην πρωτοπορία, θα πρέπει να ανανεώσετε το περιεχόμενο και τη στρατηγική προώθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες επιθυμίες των καταναλωτών.