Πέντε τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να δείξουν τη δέσμευσή τους υπέρ ενός καλύτερου κόσμου

Πέντε τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να δείξουν τη δέσμευσή τους υπέρ ενός καλύτερου κόσμου
Τον περασμένο Αύγουστο, μια ομάδα 181 CEO από τις σημαντικότερες εταιρείες των ΗΠΑ έδωσαν μια νέα απάντηση σε ένα πολύ παλιό ερώτημα: Ποιόν σκοπό υπηρετεί μια επιχείρηση;

του Donnovan Andrews

Η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων – μια ιδέα που προώθησε ο οικονομολόγος Milton Friedman – υπήρξε για χρόνια το βασικό δόγμα των εταιρικών ηγετών. Όμως, η «Δήλωση σχετικά με τον Σκοπό μιας Επιχείρησης» που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Business Roundtable αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των μετόχων, προσθέτοντάς τους σε μια ευρύτερη λίστα ενδιαφερομένων μερών που περιλαμβάνει εργαζομένους, προμηθευτές, και την κοινωνία συνολικά.

Δεν σημαίνει αυτό, φυσικά, ότι αυτή η ομάδα πίεσης χάνει την πίστη της στην ελεύθερη αγορά. Αντανακλά, όμως, ένα αναμφισβήτητο γεγονός: ότι οι επιχειρήσεις, πλέον, κρίνονται για την κοινωνική τους επίδραση – θετική και αρνητική – και όχι μόνο για τις επιδόσεις τους στον τομέα της κερδοφορίας. Και άρα, ο σύγχρονος CEO έχει ευθύνη να πάει πέρα από την απλή ικανοποίηση των μετόχων, προς την κατεύθυνση δημιουργίας επιχειρηματικών μοντέλων που ωφελούν μια ευρύτερη βάση ανθρώπων.

Οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες θα κριθούν από την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις αξίες που συμμεριζόμαστε όλοι μας.

Υπάρχουν πέντε βήματα που κάθε brand μπορεί να ακολουθήσει για να μετατρέψει τις κοινωνικές βλέψεις του σε απτή πραγματικότητα.

Πρώτον, φύγετε από το περιθώριο και από άτολμες λογικές. Οι καταναλωτές θέλουν να δουν τις εταιρείες να λαμβάνουν θαρραλέες αποφάσεις.

Δεύτερον, δεσμευτείτε σε κάτι και αφιερώστε επαρκείς πόρους σ’ αυτό. Όταν ένας οργανισμός αποφασίζει να ορίσει έναν σκοπό, οφείλει να θέσει τον προϋπολογισμό και την εξειδικευμένη γνώση του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού – στην ανάπτυξη και προσφορά λύσεων με συνέπεια και διαφάνεια.

Τρίτον, κερδίστε την υποστήριξη των εργαζομένων. Οι άνθρωποι με κίνητρο αναδεικνύονται στους καλύτερους φορείς των αξιών σας και μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικότεροι της οποιασδήποτε εκστρατείας στα κοινωνικά μέσα.

Τέταρτον, δηλώστε παρών στη συζήτηση, σταθερά και με συνέπεια. Εμπλακείτε με τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μέσω κοινωνικών μέσων, ιστολογίων, έντυπων μέσων, διαδικτυακών chat, βίντεο, και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης.

Και, πέμπτον, ξεκινήστε έναν ενάρετο κύκλο. Ενθαρρύνετε τους καταναλωτές να σας υποστηρίξουν υποστηρίζοντας σκοπούς που βρίσκουν απήχηση σ’ αυτούς και στις κοινότητές τους.