Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν μπορούν να αποδράσουν έστω μια εβδομάδα το χρόνο

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν μπορούν να αποδράσουν έστω μια εβδομάδα το χρόνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ερισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα. 

Νέα έρευνα της Eurostat για τις οικονομικές δυνατότητες κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά τις διακοπές τους και αν έχουν την επιλογή να αποδράσουν έστω και για μία εβδομάδα, δείχνει ότι περισσότεροι και από τους μισούς Έλληνες πλέον δεν μπορούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή, την τελευταία πενταετία, το ποσοστό των κατοίκων που δεν είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδας. Με βάση την έρευνα το 53,6% των Ελλήνων το 2016 δεν άντεξε το οικονομικό βάρος των διακοπών έναντι 51,2% το 2011. Τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικής αδυναμίας για ταξίδια συγκεντρώνονται στη Ρουμανία (66,6%), στην Κροατία (62,8%), στη Βουλγαρία (56,4%) και ακολούθως στην Ελλάδα. Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Δανία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Ο μέσος όρος δείχνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους στην Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Στο μεταξύ, στο μηνιαίο δελτίο που δημοσιοποίησε,το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων γίνεται αναφορά στον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι οι διακοπές είναι άμεσα συνυφασμένες με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο εν λόγω δείκτης αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη για την προβλεπόμενη ζήτηση από την κάθε αγορά. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Τουρκίας (98,4) και της Ελλάδας (96,7) για τον Ιούνιο είναι οι χαμηλότεροι μεταξύ των χωρών του δείγματος και οι μοναδικοί κάτω από το 100.