ΠΓΔΜ: Σήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ: Σήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πρόταση έχει τη στήριξη των 72 κυβερνητικών βουλευτών και ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε αναζήτηση άλλων οκτώ θετικών ψήφων.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, καθώς σήμερα διεξάγεται η πρώτη και κρίσιμη ψηφοφορία επί των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών» ήταν το μήνυμα που έστειλε στη γειτονική χώρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αντιστοίχως, και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που μίλησε στην εφημερίδα Nezavisen Vesnik έθεσε το δίλημμα: «Δεν είναι δική μας δουλειά να συμμετάσχουμε στις εσωτερικές συζητήσεις. Εάν οι άνθρωποι πουν ότι δεν θέλουν τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε εμείς θα αποδεχτούμε αυτή την απόφαση. Οι μέρες κυλούν και εμείς δεν έχουμε όλον τον χρόνο του κόσμου. Βλέπουμε τι είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας. Δεν βλέπουμε άλλον δρόμο. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να εικάζουμε τι θα κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτή είναι μια συμφωνία που την περιμέναμε εδώ και 25 χρόνια και οι μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια δεν γίνονται εύκολα».

Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Κατά την χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της χώραςο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, λέγοντας: «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πρόταση έχει τη στήριξη των 72 κυβερνητικών βουλευτών και ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε αναζήτηση άλλων οκτώ θετικών ψήφων, αφού απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να εγκριθούν οι αλλαγές. Τελευταία ελπίδα είναι να υποστηριχθεί από κάποιους «αντάρτες» του VMRO-DPMNE που δεν έχουν ακόμα μιλήσει δημόσια.

Στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στις κάλπες.

Αν η διαδικασία κυλήσει ομαλά στην ΠΓΔΜ, η συμφωνία έρχεται για κύρωση στην ελληνική Βουλή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πρέπει να εξασφαλίσει 151 «ναι». Από ό.τι φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν θα έχει πρόβλημα να καλύψει το κενό του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών του που θα επιλέξουν να μην τον ακολουθήσουν.