ΠΓΔΜ: Ξεκινάνε οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Ξεκινάνε οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος

Μετά την πρώτη έγκριση από την βουλή της ΠΓΔΜ της συμφωνίας των Πρεσπών, η διαδικασία περνάει στα επόμενα στάδια.

Μετά από την έγκριση από την Βουλή της ΠΓΔΜ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της τροποποίησης του Συντάγματος, η σχετική διαδικασία περνά στα επόμενα στάδια.

Πλέον, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Το VMRO-DPMNE διέγραψε επτά βουλευτές του

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE αμέσως μετά την χθεσινοβραδυνή ψηφοφορία στην Βουλή, διέγραψε από τις τάξεις του τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ , με 80 ψήφους «υπέρ» και 39 ψήφους «κατά», ενέκρινε χθες το βράδυ την παραπάνω πρόταση της κυβέρνησης.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 72 βουλευτές (της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων), καθώς και οχτώ βουλευτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE. Από τους οχτώ αυτούς της αντιπολίτευσης οι επτά ήταν βουλευτές του VMRO-DPMNE και ένας του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE.

Στήριξη από τις ΗΠΑ στην έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ να ξεκινήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ

Ως «σημαντικό βήμα» στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής οικογένειας και «ιστορική ευκαιρία» προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, χαιρετίζει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και την αναγνωρίζει ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής οικογένειας και ως ιστορική ευκαιρία προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά για την ονομασία με την Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος.